Woedetherapie voor Malema

Julius Malema, de omstreden voorzitter van de jeugdafdeling van de Zuid-Afrikaanse regeringspartij ANC, is door de tuchtraad van de partij schuldig bevonden aan het zaaien van tweedracht. Hij heeft excuses gemaakt, moet een boete betalen en in therapie om zijn woede te leren beheersen.

Met de uitspraak plaatst het ANC een van de belangrijkste bondgenoten van partijleider en president Jacob Zuma effectief onder curatele om verdere muiterij in de verdeelde partij te voorkomen. Malema heeft zich opgeworpen als woordvoerder van partijleden die vinden dat zestien jaar na het eind van de apartheid te weinig vooruitgang is geboekt bij het dichten van de sociaal-economische kloof tussen witte en zwarte Zuid-Afrikanen. Als Malema binnen twee jaar opnieuw in de fout gaat, schorst het ANC hem als lid.

Malema moest zich gisteren bij de tuchtraad verantwoorden omdat hij een BBC-journalist had uitgescholden, een ANC-oproep negeerde om na de moord op rechtsextremist Eugène Terre’Blanche terughoudend te zijn met het zingen van een strijdlied met de tekst ‘Dood de boer’ en omdat hij de Zimbabweaanse president Robert Mugabe steun had beloofd.

Maar uiteindelijk werd Malema alleen berispt omdat hij kritiek van president Zuma naast zich had neergelegd en had gezegd dat „zelfs president Mbeki”, Zuma’s impopulaire voorganger, de ANC-jeugdliga niet tot de orde had geroepen „als de jeugdliga stelling tegen hem nam”. Daarmee erkende Malema dat hij zich tegen de ANC-leiding had gekeerd, wat volgens de statuten van de partij verboden is.