Voorkeur woensdag Radio, televisie en internet

actualiteiten

Netwerk. Reportage over de Mexicaanse stad Cuidad Juarez waar drugskartels dagelijks hun vijanden en onschuldige burgers liquideren. In de beruchtste delen van de stad durft de politie alleen met twintig man en onherkenbaar de wijk in. In 2009 werden er 2.600 moorden gepleegd. Verslaggever Peter Tetteroo en cameraman Teun Voeten filmden in de Mexicaanse drugsstad en spraken met kinderen die in de wijken wonen. Ned.2, 20.25-20.55u.

Nova/Den Haag vandaag. Gesprek met Mick Jagger over de heruitgave van het album Exile on Main Street van de Rolling Stones, uitgebreid met tien niet eerder uitgebrachte nummers die in Frankrijk zijn ontstaan. In 1971 ontvluchtten de Rolling Stones noodgedwongen Engeland wegens belastingproblemen. De ‘verbanning’ naar Zuid-Frankrijk leverde het album op. Jagger zegt dat hij graag het hele album zou willen uitvoeren in de Amsterdamse poptempel Paradiso. Ned.2, 22.15-22.50u.

Cannes filmfestival 2010. Verslag van het festival door ‘filmfan’ Daphne Bunskoek. Ze bericht uitgebreid over de ‘rode loper’, het filmaanbod in Cannes en praat met sterren, regisseurs en anderen uit de filmindustrie. Bunskoek is ook te volgen op haar weblog via www.cinema.nl. Ned.2, 23.40-0.05u.

praatprogramma

Pauw & Witteman. Commandant der Strijdkrachten Peter van Uhm blikt terug op de missie in Uruzgan en zanger Jan Smit vertelt over zijn bezoek aan de militaire troepen aldaar in april. Ned.2, 22.55-23.50u.

cultuur

Benali in boeken: Den Haag. Derde aflevering van een zesdelig boekenprogramma met Abdelkader Benali die aan de hand van beschrijvingen en ontmoetingen met levende én dode schrijvers een beeld geeft van Den Haag. Ned.2, 21.30-22.00u.

informatief

Lagerhuisverkiezingen 2010. Eerste deel van een vierdelig debatprogramma in het kader van de verkiezingen voor de Tweede Kamer op 9 juni. Vanavond gaan Maxime Verhagen (CDA) en Femke Halsema (GroenLinks) een-op-een met elkaar in debat. Verder keren onder meer Henk Bres, Hein van Meeteren, Frits Huffnagel en andere gezichten van weleer terug in de groene bankjes, aangevuld met jeugdige debaters uit het Jongerenlagerhuis. Presentatie Paul Witteman. Ned.1, 21.20-22.20u.

Docu: Het exclusieve verhaal van een ‘loverboy’. Gesprek met de jongeman die model zou hebben gestaan voor de pooier Manou in het boek Echte mannen eten geen kaas waarin Maria Mosterd beschrijft hoe ze tijdens haar middelbare schooltijd werd gedwongen te spijbelen en dan tot betaalde seks werd gedwongen door een agressieve jongeman, die ook enkele moorden pleegde. Inmiddels wordt sterk getwijfeld aan het waarheidsgehalte van het boek, waarvan 250.000 exemplaren zijn verkocht. SBS 6, 21.30-22.30u.

Documentaire

Night witches. Zweedse documentaire van Gunnila Bresky over het enige vrouwelijke luchtmachtregiment uit de geschiedenis: het 588ste Regiment Nachtbommenwerpers van het Sovjetleger tijdens WO II. De piloten waren zo efficiënt en moeilijk te bestrijden dat ze door de nazi’s ‘nachtheksen’ werden genoemd. Zowel de piloten als de navigatoren en mecaniciens van het 588ste regiment waren vrouwen. De nachtheksen waren actief van 1942 tot 1945, van het Russische front tot aan de poorten van Berlijn. Vele piloten deden meer dan 1.000 vluchten, soms 10 op een dag. Met interviews en zeldzame archiefbeelden. Canvas, 23.30-0.30u.

VPRO’s Import: Children of the sun. Israëlische documentaire uit 2007 van Ran Tal. Intiem portret van de mensen die in de jaren twintig en dertig opgroeiden in de kibboets als de kinderen van de eerste pioniers. Met archiefopnames van het leven op de kibboets en particuliere filmpjes. Een generatie die in de jaren twintig en dertig opgroeit buiten het traditionele gesloten gezin en wordt grootgebracht met de gedachte, dat het belang van de groep voor het individuele belang komt. Ned.2, 0.05-1.00u.

amusement

Jiskefet – Debiteuren crediteuren. Tweede deel van een zevendelige reeks met herhalingen van de in de jaren negentig zeer populaire satirische televisiesketches die zich afspelen in een kantoormilieu, afdeling financiële administratie. Met Herman Koch, Michiel Romeijn, Kees Prins en Annet Malherbe als juffrouw Jannie. Ned. 3, 22.00-22.30u.

Drama

Anonyma – Eine Frau in Berlin. Tweede deel van oorlogsdrama van Max Färberböck met in de hoofdrol Nina Hoss, om 21.40u. gevolgd door de documentaire Anonyma – die Frauen von Berlin, over het dagelijkse leven van Berlijnse vrouwen tijdens de intocht van het Russische leger in Berlijn. ZDF, 220.15-22.25u.

sport

Finale UEFA Europa League. Rechtstreeks verslag van de finale tussen Atletico Madrid en Fulham FC in het Hamburgse voetbalstadion HSH Nordbank Arena. RTL 7, 20.30-23.15u., ook te volgen op Canvas, 20.25-22.55u.