Voorkeur donderdag Radio, televisie en internet

actualiteit

Nova/DenHaag vandaag. Aandacht voor de vuurwerkramp in Enschede 10 jaar geleden waarbij de wijk Roombeek werd verwoest. In de studio een gesprek met Rudi Bakker, een van de directeuren van het betrokken bedrijf S.E. Fireworks. In een reportage blikken Astrid Bussink, maakster van de documentairefilm Mijn Enschede, en cameraman Danny de Vries, wiens beelden van de ramp wereldwijd te zien waren, terug op de ramp waar zij beiden ook persoonlijk bij betrokken waren. Ned.2, 22.10-22.50u.

praatprogramma

Pauw & Witteman. Dichter en schrijver Bart Chabot doet verslag van een verkiezingscampagne, lijsttrekker van de VVD Mark Rutte vertelt over de standpunten van de VVD in aanloop naar de grote verkiezingsdebatten. Ned.1, 22.50-23.50u.

informatief

Tussen kunst & kitsch nostalgia. Een compilatie van hilarische, bijzondere en ontroerende momenten uit de afgelopen 25 jaar van de Nederlandse versie van het BBC-programma The Antiques Roadshow waar mensen oude, mogelijk waardevolle, objecten kunnen laten taxeren door experts. Het programma Tussen kunst en kitsch werd van 1984 tot 2002 gepresenteerd door Cees van Drongelen en daarna door Nelleke van der Krogt. Ned.1, 12.10-13.00u.

Monty Halls’ Great Hebridean Escape. Serie over marinebioloog en duiker Halls, die een tijd als gids en jachtopziener op de Schotse Hebridenarchipel werkt.BBC 2, 20.00-21.00u.

Koopkracht: uitvaart. De keuze in soorten begrafenissen neemt jaarlijks toe. As uitstrooien uit een ballon; de ruimte laten inschieten, kist in de kleuren van je favoriete sportclub: de tijd dat de enige variatie zat in de muziekkeuze tijdens de afscheidsdienst ligt inmiddels ver achter ons.Ned.3, 20.25-21.00u.

Bonjour Congo. Tweede van zevendelige serie waarin reporter Rudi Vranckx een reis maakt door de voormalige Belgische kolonie die een halve eeuw geleden onafhankelijk werd. Vanavond: Kivu, de mooiste streek van het land en vroeger vakantieparadijs van de kolonialen, maar nu al jaren oorlogsgebied. Canvas, 20.40-21.35u.

De waarheid over eten. Eerste deel van serie voorlichtingsprogramma’s over voedsel, met een panel van 500 personen die meedoen aan onconventionele experimenten. Aflevering 1: De zin en onzin van diëten. Veel mensen volgen tegenwoordig een dieet, terwijl meer bewegen en gezond eten de enige manier is om slank te worden en te blijven. Ned.3, 21.00-21.55u.

Cannes Filmfestival 2010. Daphne Bunskoek presenteert een verslag van de tweede dag van het 63ste festival en blogt op cinema.nl. Ned.2, 23.45-0.09u.

documentaire

Holland Doc: Mijn Enschede. Film van Astrid Bussink. Zij keert terug naar de wijk Roombeek waar ze tien jaar geleden woonde. Op de dag dat ze ging verhuizen ontploften daar de opslagloodsen met vuurwerk. Een documentaire over herinnering, verlies, verdriet en complottheorieën.Ned.2, 22.50-23.45u.

amusement

De achtertuin van Jan Wolkers. Herhaling van aflevering uit een kinderserie waarin Jan Wolkers de kijker meeneemt op ontdekkingsreis door zijn tuin en vertelt over alle beestjes en planten die daar leven en groeien.Ned.1, 11.50-12.00u.

Shaun the Sheep: Frantic Romantic. Nieuwe serie over het bijdehante schaapje Shaun, van de makers van Wallace & Gromit. De boer wil met een romantisch dinertje indruk maken op een dame. Helaas kan hij niet koken, en schapenhond Bitzer is als ober geen succes. Gaat Shaun de avond redden? BBC 1, 16.55-17.05u.

Classic Albums. Serie over de studioproductie van beroemde popplaten. Vanavond Pink Floyds Dark Side Of The Moon.Canvas, 0.20-1.10u.

De grote geschiedenisquiz. Tien bekende Nederlanders strijden tegen tien onbekende landgenoten om uit te maken wie over de meeste historische kennis beschikt. Presentatie Joost Karhof. Ned.2, 20.25-22.00u.

sport

Wielrennen: Giro d’Italia. Verslag van de vijfde rit over 168 kilometer tussen Novara en Novi Ligure met de heuvels Avolasca en Passo Coppi. Eén, 14.35-17.35u.