VN-prijs met geld dictator

Een coalitie van mensenrechtengroeperingen uit Afrika en Europa, Noord- en Zuid-Amerika en Azië is verontwaardigd over het voornemen van VN-organisatie Unesco om volgende maand de ‘Uneso-Obiang Nguemo Mbasago-prijs’ uit te reiken. De prijs is bedoeld voor personen of instellingen die door wetenschappelijk onderzoek bijdragen aan „de verhoging van de menselijke levensstandaard”. Maar dat streven valt volgens de organisaties niet te rijmen met de naamgever en geldschieter van de prijs. Teodoro Obiang Nguemo Mbasango is president van Equatoriaal Guinee, een even klein als olierijk land in West-Afrika. Ondanks de olieproductie leeft de meerderheid van de zeshonderdduizend inwoners in armoede. Human Rights Watch omschrijft Obiangs regering als een van de meest corrupte ter wereld. Obiang is aan de macht sinds hij in 1979 met een staatsgreep zijn oom afzette. (NRC)