'Vangnet euro niet genoeg'

Het Europese steunplan voor de zuidelijke lidstaten schiet tekort om het eurogebied structureel te redden. Probleemlanden als Griekenland, Spanje en Portugal moeten hun begrotingen saneren om te voorkomen dat de crisis doorzet. Dat vindt president Nout Wellink van De Nederlandsche Bank. Wellink noemt het pakket „van ongekende omvang en zonder precedent”, maar zegt ook dat de oorzaak van de problemen ligt bij de begrotingsproblemen in de zuidelijke landen. „Dat moet opgelost worden, het vangnet is van tijdelijke aard. De landen moeten hun begroting en de publieke financiën sneller op orde brengen.” Hij pleit voor een strenger Stabiliteitspact. „Er moet sneller worden overgegaan tot het uitdelen van boetes als landen de regels overschrijden.” Wellink distantieert zich ook van kritiek van de commissie-De Wit dat hij fouten zou hebben gemaakt bij de overname van ABN Amro. (NRC)