'Tot hier en geen centimeter verder'

She did it again. Rita Verdonk wint weer razendsnel aan populariteit. Op Facebook raakt men niet over haar uitgepraat. Er is daar een aparte pagina voor een nieuwe fanclub die binnen een dag meer dan drieduizend leden kon bijschrijven. De club heet: „Het nieuwe TON verkiezingsfilmpje is het grappigste wat ik ooit gezien heb.”

Het filmpje is te zien op YouTube. Bij de opnamen ervan schijnt Verdonk bekogeld te zijn met eieren – waarover zij later weer twitterde – maar daarvan is niets te zien. Jammer genoeg, het filmpje had aan authenticiteit gewonnen.

Nu moeten we het doen met de slechtste – lees: grappigste – acteerprestaties die we ooit hebben gezien en ooit zullen zien. Een oud vrouwtje wordt beroofd en voor dood naast haar rollator achtergelaten, nepbloed stroomt, toesnellend ambulancepersoneel wordt aangevallen, een snackbareigenaar gemolesteerd, twee meisjes sissend voor hoer uitgemaakt.

En iedere keer duikt uit de rechterhoek van het beeld Verdonk op: ze zou zo kunnen worden opgepakt wegens medeplichtigheid of voor het niet-verlenen van hulp aan personen in nood. Met dragonderstem roept ze: „Hardwerkende burgers worden te vaak overvallen!” (Zoals bekend is de eerste keer leuk, de tweede keer ook nog, maar de derde keer niet meer.) Ook zegt ze: „Tot hier en geen centimeter verder!” Het woord „keihard” valt, gevolgd door „aanpakken”. En dan, staand voor een zwembad, waarin geklede figuranten tot aan de lippen in het water staan, dondert ze, in één adem: „Weg met de betutteling! Geen uitkering meer voor hen die niet willen werken!”

Het is nu al klassiek, dit filmpje. Het zal Verdonk alleen maar stemmen kosten en niet opleveren, maar het is zo campy en cult, dat ze toch óók trots op zichzelf mag zijn.

Politici en hun imago was sowieso het thema van de afgelopen vierentwintig uur. RTL Boulevard had twee primeurs: eerst over de buitenechtelijke relatie van staatssecretaris Jack de Vries, daarna over de coverfoto van een eenmalige roddeluitgave van weekbladen HP/De Tijd en Weekend. Daarop is een rokende Femke Halsema te zien. „Pikant”, oordeelde presentator Umberto Tan, en: „Ze zal hier op z’n zachtst gezegd niet blij mee zijn!”

Zal het? Zal het haar niet op z’n zachtst gezegd een biet wezen? Sinds wanneer mogen politici niet roken? Zelfs in Amerika is het fanatici niet gelukt roker Obama uit het Witte Huis te houden. De eerste de beste automobilist veroorzaakt meer overlast.

Trouwens: weg met de betutteling. Tot hier en geen centimeter verder. De SGP-vrouwen moeten op de Werelderfgoedlijst. Nu.

    • Pieter Kottman