Tactisch stemmen

In deze laatste, ‘beslissende’ weken voor de verkiezingen word je vooral opgeroepen ‘tactisch’ te stemmen. ‘Wie kiest voor de VVD, helpt de PVV op het pluche’, menen sympathisanten van Cohen en de zijnen. ‘Nee kies dan PvdA’, roept Rutte, ‘dan krijg je het CDA er gratis bij’. ‘Alles best’, waarschuwt Balkenende, ‘maar kies je voor PvdA of VVD, ligt Paars-3 op de loer’. Zo word je als dolende kiezer niet geïnformeerd of geënthousiasmeerd, maar vooral heen en weer geslingerd tussen de meest donkere doemscenario’s die ons land bedreigen.

Maar laat je in deze weken vooral geen aswolk in de ogen strooien: wie het nieuwe kabinet echt richting wil geven, kiest juist níét voor de grote drie. Nu vechten ze elkaar de tent uit, straks staan ze weer zij aan zij op het bordes. Kies voor een partij die eigen principes belangrijker vindt dan het regeringspluche. Het zijn immers deze partijen die straks nodig zijn om een nieuwe coalitie kleur te geven. Of om desnoods vanuit de oppositiebankjes een volgend kabinet van compromissen tot daadkracht te dwingen.

Peter Bronsgeest

Utrecht

Brieven en opiniestukken kun je sturen naar opinext@nrc.nl

    • Peter Bronsgeest Utrecht