Rijk en warm muzikaal portret van Coco

Wereldmuziek: Tribute to Julián Coco. 7/5 De Doelen. Herh 16/5 Tropentheater, Amsterdam. www.antillenfestival.nl ****

Met hun gemengde bevolking zijn de Antillen een broedplaats van cross-overs. Dat blijkt wel uit de loopbaan van Julián Coco, met zijn 86 jaar de nestor van de Curaçaose muziek, aan wie het openingsconcert van het Antillen Festival opgedragen was. Opgegroeid met tambús en danzas in de roemruchte wijk Otrabanda van Willemstad, bouwde hij in Nederland een carrière op als klassiek bassist en gitarist, maar maakte graag en vaak uitstapjes naar de jazz.

Met die elementen schetsten jazzpianist Randal Corsen en klassiek gitarist Marlon Titre, bijgestaan door Corsens kwartet en het achtkoppige New European Ensemble, een even rijk geschakeerd als warm muzikaal portret van Coco. In diens aanwezigheid speelde het gezelschap stukken die het tweetal voor de gelegenheid gearrangeerd en geschreven had. Een compositie van Coco zelf, een Antilliaanse dans; maar ook, als sleutelstuk, een werk van Astor Piazzolla, de tangovernieuwer die in zijn muziek klassiek en traditie mengde.

Corsen en Titre kregen volop ruimte om hun virtuositeit tentoon te spreiden. De pianist met verbluffend inventieve solo's, waarin latin ritmes en akkoordengangen steeds terugkeerden; Titre in spitse melodieën en reeksen flageoletten die hij ook in lastige grepen wist te spelen. De ensembles die behendig achter dit duo opereerden zorgden voor een wisselende kleuring. Corsens musici, twee slagwerkers en een bassist, brachten Latijnse en jazzy accenten aan. Met vier blazers en vier strijkers laveerde het New European Ensemble tussen klassiek en salonmuziek.

Hoever die kruisbestuiving terugreikt bleek uit de inleiding, waarin Jan Brokken de historie van de Curaçaose salonmuziek schetste, begeleid door Randal Corsen. Deze liet op de piano horen hoe componisten uit Curaçao, waaronder zijn betovergrootvader, mazurka’s en walsen van Chopin hadden omgevormd tot een eigen stijl, verhit en gekruid door de hete adem van Cuba.

    • René van Peer