'Rechter van de wereld' wil naar Strafhof

De wereldberoemde Spaanse onderzoeksrechter Baltasar Garzón wil zijn positie bij het nationaal gerechtshof in Madrid tijdelijk opgeven om enkele maanden bij het Internationaal Strafhof in Den Haag aan de slag te kunnen. Hij is door de hoofdaanklager van het Hof, zijn goede vriend Luis Moreno-Ocampo, gevraagd als extern adviseur bij de bestrijding van georganiseerde misdaad.

Garzón maakt zijn voornemen bekend, juist nu hij tijdelijk geschorst dreigt te worden hangende een proces tegen hem wegens verondersteld ambtsmisbruik. De afgelopen maanden nam het Spaanse Hooggerechtshof drie aanklachten tegen Garzón in behandeling. Hij is onder meer aangeklaagd door een ultrarechtse groep die stelt dat hij zijn boekje te buiten ging door in 2008 kortstondig onderzoek in te stellen naar misdrijven begaan tijdens de Spaanse Burgeroorlog (1936-’39) en de eerste jaren van de daaropvolgende Franco-dictatuur.

Garzóns eventuele overstap moet nog beoordeeld worden door de permanente commissie van de Hoge Raad voor de Rechterlijke Macht. Deze zelfde raad zal een dezer dagen ook bijeenkomen om te stemmen over de tijdelijke schorsing van Garzón nu hij vanochtend officieel in het beklaagdenbankje is geplaatst. Door tijdelijk terug te treden als onderzoeksrechter hoopt Garzón zo’n schorsing echter te ontlopen. Het verdere verloop van zijn proces zou hij zo kunnen volgen zonder officieel geschorst te zijn.

In een interview met El País spreekt Ocampo vandaag in sporttermen van een „grote transfer”. „Garzón is de rechter van de wereld”. Ocampo zegt dat „Garzón niet voor de rest van zijn leven komt, maar ik zou het niet erg vinden als hij bleef”. Op de vraag of zijn vriend hem over twee jaar zou moeten opvolgen, wanneer zijn mandaat als hoofdaanklager afloopt, kon Ocampo niet ingaan.