Politieagentenkostuums

Rita Verdonk is met eieren bekogeld toen ze een campagnefilmpje opnam. We mogen blij zijn dat ze zich niet door het struif heeft laten stoppen, want het filmpje is van een verpletterende pracht. Laten we er samen doorheen lopen.

Het TROTS-logo verschijnt onder begeleiding van een tune die eigenlijk precies die van Nova is. Dan zien we in zwart-wit een oma beroofd worden door een jongen met een petje. Het beeld wordt kleur en Rita komt aanlopen, heel Twaalf Steden, Dertien Ongelukken-achtig. “Dit is Nederland,” spreekt ze omineus. “Bejáárden worden zelfs aangevallen, afschuwelijk!” Weer in zwart-wit probeert de kermende oma haar met bloed besmeurde gezicht te deppen met een kleenexje. Een ambulance komt aanrijden, maar o nee: de broeders worden aangevallen door nog meer zwartharige jongens. In één shot lijkt het alsof een van hen zijn lachen niet kan inhouden, maar wellicht is dit method-acting en probeert hij zijn karakter alleen maar grimmiger neer te zetten door te laten zien dat hij zich amuseert met het aanvallen van ambulancepersoneel.

Ook humor ontbreekt niet: in de volgende scène wordt een ‘hardwerkende burger’ in zijn snackbar overvallen. “Soms wel drie keer per maand,” onderbouwt Rita dit met keiharde feiten. Als de hardwerkende burger de overvaller met een honkbalknuppel te lijf wil gaan, mag dat niet. “Te gek voor woorden,” vindt Rita, zéker omdat de dader in de watten wordt gelegd. Ook hiervan is gelukkig visuele ondersteuning: een rechter schenkt op zijn knieën de relaxende dader een glas wijn in.

Je zou denken dat inmiddels het budget wel op was aan politieagentenkostuums, een gehuurde ambulance en figuranten (‘jij hebt toch een neefje dat wat, ehm, Noord-Afrikaans aandoet?’) Maar nee. We horen dramatische muziek en zien in slowmotion mensen met hun kleren aan in een zwembad staan, hun hoofden net boven water. De symboliek is duidelijk: het water staat hen tot aan de lippen. Het wordt nog absurdistischer als Rita praat – zonder muziek en in kleur – en je op de achtergrond rijtjes mensen gelaten in het water ziet staan.

We eindigen met een opgelucht telefoonwachtmuziekje op een weiland, waar een groep mensen Rita toelacht, zoals een bakker met hoge bakkersmuts, melkmeisje en iemand met een oranje fiets. Iedereen juicht naar de camera: hoera! En inderdaad: hoera dat dit filmpje bestaat!

Renske de Greef

    • Renske de Greef