Pijn te zien in gezicht proefmuis

Muizen proefdieren
Muizen proefdieren

Onderzoekers die dierproeven doen, zouden hun muizen diep in de ogen moeten kijken. Want muizen die pijn lijden hebben eenzelfde vertrokken grimas op hun gezicht als mensen, ontdekten Canadese onderzoekers. Ogen als spleetjes, neus opgetrokken, wangen omhoog. Nooit eerder was zo’n pijnlijke gezichtsuitdrukking bij dieren gezien. Onderzoekers die dierproeven doen, letten op de rug en de oortjes van hun muizen – niet op het gezicht. „Op zich een geniale vondst”, vindt hoogleraar proefdierkunde Merel Ritskes van het UMC St Radboud in Nijmegen. „Want het is soms moeilijk om vast te stellen of een proefdier pijn heeft.”

De pijnlijke grimas is bovendien een eerste aanwijzing dat muizen de pijn als onaangenaam ervaren, dat ze zich van hun pijn bewust zijn.

De Canadezen filmden de dieren. De medewerkers moeten getraind worden in het beoordelen van de video’s. Een prettig onderzoek was het overigens niet, dat zondag in het wetenschappelijk tijdschrift Nature Methods verscheen. Enkele tientallen muizen die voor de proef gebruikt werden, kregen irriterende stoffen in hun voetzolen en enkels gespoten, of hun zenuwen werden beschadigd, ze ondergingen een operatie of kregen expres een blaasontsteking.

Ritskes: „ Het zou beter zijn als ze dit soort proeven doen bij muizen die toch al pijntests ondergaan voor medisch onderzoek.”