Openbaar Ministerie eist 4 jaar cel tegen Paarlberg

Vastgoedhandelaar Jan Dirk Paarlberg staat terecht voor onder meer witwassen. De zaak toont „verwevenheid van onderwereld en bovenwereld”.

Een beetje mysterieus. Aardig, maar ook gesloten. Bedachtzaam, maar ook stellig. En een vertegenwoordiger van de nette bovenwereld. Zo omschreef het Openbaar Ministerie gisteren de zakenman Jan Dirk Paarlberg. Nee, van Paarlberg zou niemand zomaar denken dat hij Willem Holleeder zou helpen.

Toch heeft Paarlberg dat volgens het OM gedaan. Juist vanwege zijn onkreukbare imago was Paarlberg geschikt om Holleeder te faciliteren. Wat ook hielp was volgens het OM dat Paarlberg op een bepaalde manier ongrijpbaar was, en tot op zekere hoogte nauwelijks controleerbaar. Paarlberg was de man op de achtergrond. Hij maakte anderen directeur van zijn vennootschappen. „Achter de schermen trekt hij echter aan de touwtjes.”

Vier jaar celstraf, dat eiste het OM gisteren voor de rechtbank in Haarlem tegen vastgoedhandelaar Paarlberg wegens witwassen, valsheid in geschrifte, belastingfraude en oplichting. In deze zaak is „verwevenheid van onderwereld en bovenwereld” meer dan ooit zichtbaar geworden, stelde het OM.

De belangrijkste beschuldiging is het witwassen van 17 miljoen euro. Geld dat Paarlberg tussen december 2002 en januari 2004 van vastgoedhandelaar Willem Endstra ontving. In mei 2004 werd Endstra op de stoep van zijn Amsterdamse kantoor doodgeschoten. Kort daarna bleek dat Endstra in het geheim gesprekken had gevoerd met de politie waarin hij vertelde dat hij door Willem Holleeder werd afgeperst. Hij moest naar eigen zeggen miljoenen overmaken naar bedrijven van Paarlberg.

Paarlberg ontkent het witwassen. Hij heeft tijdens het strafproces gezegd dat het normale betalingen waren. Hij had nog geld tegoed van Endstra, nadat ze eind jaren negentig hadden besloten om hun zaken „te ontvlechten”. Dat deed Paarlberg naar eigen zeggen juist omdat hij er achter was gekomen dat Endstra omging met dubieuze figuren als Holleeder.

Maar het OM gelooft niets van deze lezing. Er is volgens het OM geen bewijs dat Paarlberg nog geld van Endstra kreeg. Paarlberg heeft tijdens het proces gezegd dat hij de afspraken wel ooit op een papiertje had gekrabbeld, maar dat velletje is hij kwijt.

Het OM denkt overigens dat Paarlberg zelf ook onder druk werd gezet om mee te werken aan de betalingen. Ook dat heeft Paarlberg ontkend. Het OM heeft geen financiële lijn kunnen vinden tussen Paarlberg en Holleeder. Maar justitie denkt dat Holleeder het geld op de rekeningen wilde laten staan, tot hij het nodig had. Maar voor die tijd werd Holleeder opgepakt. Hij werd vorig jaar in hoger beroep veroordeeld voor de afpersing van Endstra.

Volgende week zijn de advocaten van Paarlberg aan de beurt. De rechtbank doet naar verwachting 8 juni uitspraak.

    • Tom Kreling