Nederlandse economie groeit met 0,1 procent

De Nederlandse economie is in het eerste kwartaal van dit jaar licht gegroeid. De uitvoer is sterk gestegen, maar de bestedingen door bedrijven en consumenten daalden. Dat blijkt uit een voorlopige raming van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

In het eerste kwartaal van dit jaar groeide de Nederlandse economie 0,1 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder. In vergelijking met het vorige kwartaal bedroeg de groei 0,2 procent. Voor het derde kwartaal op rij is er sprake van positieve kwartaal-op-kwartaalgroei, meldt het CBS, maar de groei is minder sterk dan in de voorgaande twee kwartalen.

De economie werd vooral gesteund door het herstel van de internationale handel. In het eerste kwartaal lag het volume van de uitvoer van goederen bijna 11 procent hoger dan in het eerste kwartaal van 2009. Deze groei betreft zowel de uitvoer van Nederlands product als de wederuitvoer van goederen uit andere landen. De uitvoer van Nederlandse producten steeg 8 procent.

De werkgelegenheid is verder gedaald. In het eerste kwartaal waren er in Nederland 145 duizend banen minder dan in hetzelfde kwartaal van 2009, een daling van bijna 2 procent.

De investeringen door bedrijven en consumenten daalden. In het eerste kwartaal werd er door Nederlandse bedrijven 14 procent minder geïnvesteerd dan een jaar eerder. Ook huishoudens hebben in het eerste kwartaal minder besteed. De daling van 0,4 procent was wel kleiner dan in de teruggang in de tweede helft van 2009.