loopbaan kort

Verhuizen banen naar buitenland schaadt economie niet

Breukelen. Nederlandse bedrijven hebben in de afgelopen vijf jaar minstens 41.000 banen verplaatst naar het buitenland, maar voor minister Van der Hoeven (Economische Zaken, CDA) is dat geen reden om in te grijpen. Dat aantal valt in het niet bij het aantal dat er op jaarbasis verdwijnt en bijkomt in Nederland. Bovendien draagt de internationalisering van het bedrijfsleven bij aan een krachtige economie en dat is op de lange duur goed voor de werkgelegenheid. De CDA-bewindsvrouw schreef deze week aan de Tweede Kamer dat het alleen al in 2005 ging om 421.000 banen die werden gecreëerd en 526.000 die werden vernietigd, op een banenbestand van 11 miljoen. Bovendien profiteert Nederland volgens haar volop van een economie die openstaat voor de buitenwereld. Hoe vervelend het ook is voor de mensen die hun baan verliezen, het zogeheten offshoring draagt bij aan de kracht van de economie, aldus Van der Hoeven: „Bedrijven die activiteiten verplaatsen zijn snelle groeiers. Doen ze dat niet, dan verliezen ze hun concurrentiekracht en dat kost op lange termijn banen.” Bij het creëren en verdwijnen van banen speelt volgens Van der Hoeven het verplaatsen van de banen naar het buitenland een beperkte rol. (ANP)

Opnieuw stakingen bij British Airways

Londen. De Britse luchtvaartonderneming British Airways (BA) krijgt opnieuw te maken met stakingen van cabinepersoneel. Over een periode van vier weken wil de vakbond in totaal twintig dagen actievoeren. Beide partijen zijn al geruime tijd verwikkeld in een strijd over de arbeidsvoorwaarden. BA wil kosten besparen, maar vakbond Unite kan zich niet vinden in de plannen die de directie daarvoor op tafel heeft gelegd. In maart werd er daarom ook al actie gevoerd. Volgende week dinsdag is de eerste staking van vijf dagen gepland. Daarna volgen nog drie weken met stakingen van vijf dagen. BA verwacht ondanks de acties een aanzienlijk deel van zijn langeafstandsvluchten vanaf twee Londense luchthavens te kunnen uitvoeren. (ANP)