Lonen bij overheid in Spanje 5 procent omlaag

In een poging „het vertrouwen van de markten in de economie van Spanje terug te winnen” en „de financiële positie van de eurozone te verstevigen” heeft de Spaanse premier Zapatero vanochtend nieuwe bezuinigingen aangekondigd. De belangrijkste maatregel betreft een verlaging van de ambtenarensalarissen met 5 procent dit jaar en een bevriezing ervan volgend jaar.

Met de maatregelen wil de regering in twee jaar 15 miljard euro extra bezuinigen om het begrotingstekort (ruim 11 procent in 2009) in 2011 op 6,5 procent van het bbp te krijgen. Deze 15 miljard komt bovenop het pakket bezuinigingsmaatregelen van 50 miljard (tot 2013) dat Madrid begin dit jaar bij de Europese Commissie indiende. Zapatero stelde vanochtend tijdens een optreden in het parlement dat dit plan „globaal aanvankelijk goed werd ontvangen” maar dat door het escaleren van de Griekse schuldencrisis nu toch aanvullende besparingen nodig zijn.

De afgelopen weken wees Zapatero zulke extra ingrepen nog van de hand. Tijdens de onderhandelingen over de noodsteun voor de euro, dit weekeinde in Brussel, werd hij er door zijn Europese collega’s echter alsnog toe gedwongen. Bovendien werd Zapatero gisteren nog gebeld door de Amerikaanse president Barack Obama. In dit telefoongesprek bespraken de twee „het belang voor Spanje om daadkrachtige actie te ondernemen binnen de Europese inspanning om zijn economie te versterken en het vertrouwen van de markten te winnen”, aldus de verklaring die het Witte Huis gisteren uitgaf.

Andere maatregelen die Zapatero vanochtend aankondigde betreffen vooral bezuinigingen van de centrale overheid: lagere overheden hoeven slechts 1,2 miljard te bezuinigen, ofschoon zij ruim de helft van de overheidsuitgaven voor hun rekening nemen. Zapatero voorkomt hiermee politieke spanningen met invloedrijke regio’s als Baskenland en Catalonië.

De 15 miljard die de regering wil besparen komen verder uit een versobering van een prepensioenregeling, verlaging van de ontwikkelingshulp, afschaffing van de geboortepremie van 2.500 euro die Spanje cadeau doet aan iedereen die een kind krijgt en intrekking van ruim 6 miljard aan geplande overheidsinvesteringen. Ook wordt in 2011 een deel van de pensioenen niet aangepast aan de inflatie en wordt verstrekking van medicijnen in het basispakket beperkt.

De oppositie vroeg vanochtend om nog meer maatregelen. De financiële markten en de Madrileense beurs reageerden niettemin positief op de plannen.