Leraar en 7 kleuters doodgestoken

Een leraar en zeven kinderen op een kleuterschool in het noordwesten van China zijn vanochtend om het leven gekomen toen een man met een keukenbijl op hen inhakte. Zeker elf anderen raakten gewond. Het is sinds maart het vijfde incident van deze soort in China.

De 48-jarige verdachte, Wu Huanmin, keerde na zijn daad terug naar huis, waar hij volgens staatsmedia zelfmoord pleegde. Het is onbekend wat het motief was voor de daad van de man. Wel is bekend dat de verdachte en het hoofd van de school elkaar kenden.

De slachtpartij gebeurde ondanks de aangescherpte beveiliging van scholen in het hele land. Poorten en veiligheidscamera's zijn aangebracht en politiemensen en andere beveiligers bewaken de scholen sinds kort.

In Hanzhong, een vier miljoen inwoners tellende industriestad in de provincie Shaanxi, waar de aanslag gebeurde, waren sinds begin vorige week ongeveer tweeduizend beveiligers ingezet om openbare scholen in de gaten te houden, volgens de overheid.

Vanochtend sloeg de verdachte omstreeks 8 uur lokale tijd toe terwijl kinderen aankwamen bij de kleuterschool van de Shengshui Tempel, volgens een woordvoerder van het lokale bestuur. De buurt ligt aan de buitenkant van de stad in een relatief arm district.

Volgens een lokale getuige, Li, die gebeld is door persbureau AP, verzamelden zich veel mensen bij de kleuterschool na de slachtpartij. Li zei ook dat de verdachte de verhuurder is van het gebouw waarin de kleuterschool is gevestigd. Volgens de getuige, die de verdachte vanochtend nog gezien heeft, was er toen niets bijzonders te zien aan de man.

Sociologen schrijven de recente golf van aanvallen op scholen toe aan de geringe aandacht die wordt besteed aan geesteszieken. Ook zou het geweld te maken hebben met de toegenomen druk die voortkomt uit sociale ongelijkheid in de snel veranderende Chinese samenleving. Deze oorzaken zouden doorgaans in staatsmedia over het hoofd worden gezien. De overheid legt de nadruk op het verhogen van de beveiliging. (AP)