Kort nieuws Nederland & Europa

Europese druk dwingt Spanje tot extra bezuinigingen

Door onze correspondent

Madrid. De Spaanse premier José Luis Rodríguez Zapatero zal vandaag in het parlement uitleggen welke aanvullende maatregelen zijn regering neemt om het grote begrotingstekort sneller terug te dringen. Spanje staat onder grote Europese druk extra bezuinigingen snel door te voeren. Dit weekeinde kondigde de Spaanse minister van Financiën al aan dat Madrid de komende twee jaar 15 miljard euro extra wil bezuinigen, bovenop het pakket besparingsmaatregelen van 50 miljard euro dat het land eerder bij de EU indiende. Doel is dat het begrotingstekort dit jaar niet op 9,8 maar op 9,3 procent van het bbp uitkomt, en in 2011 op 6,5 procent in plaats van 7,5. In een onderhoud dat Zapatero vorige week had met de leider van de rechtse oppositie wees hij diens voorstel voor verdere besparingen nog van de hand. Dit weekeinde, tijdens overleg over het noodplan voor de euro, zag Spanje zich alsnog gedwongen tot extra maatregelen. Landen als Duitsland en Nederland drongen erop aan, evenals eurocommissaris Olli Rehn (Economische Zaken). Waarop bezuinigd gaat worden, is nog onduidelijk. In de regeringsgezinde krant Público stelden anoniem opgevoerde regeringsfunctionarissen dat vooral gesneden zal worden door „overheidsinvesteringen uit te stellen die niet onmisbaar zijn voor herstel van de economie”.

Raad tegen algemeen verbod op de boerka

BRUSSEL. De commissie Cultuur, Wetenschappen en Onderwijs van de Raad van Europa is tegen een algemeen verbod op het dragen van de boerka. De commissie keurde gisteren een resolutie met die strekking goed. Volgens de tekst ontzegt een verbod vrouwen „die dit in alle vrijheid wensen” het recht om hun gezicht te bedekken. Dit zou mogelijk ook in strijd zijn met de vrijheid van godsdienst. Wettelijke beperkingen zijn wel mogelijk op grond van veiligheidsoverwegingen en daar waar „openbare of professionele functies vrouwen verplichten om blijk te geven van religieuze neutraliteit”. De commissie erkent dat de boerka vaak wordt gezien als symbool van vrouwenonderdrukking, maar vindt dat Europese regeringen beter kunnen werken aan bewustwording van moslima’s over hun rechten. Het Belgische parlement stemde recentelijk voor een boerkaverbod. (ANP)