Kort nieuws economie

Kostenbesparingen door ICT-projecten van overheid mislukt

Door een onzer redacteuren

Rotterdam. De ICT-projecten van de overheid om kosten te besparen, hebben niet of nauwelijks effect. Dat blijkt uit een nog niet gepubliceerd onderzoek dat ACTAL ( Adviescollege Toetsing Administratieve Lasten) liet uitvoeren door TU Delft. Behalve dat er veel geld verloren gaat, worden de beoogde besparingen van de elektronische overheid niet gehaald. Het onderzoek beschrijft onder meer de moeizame invoering van XBRL, een efficiëntere rapportagetechnologie voor het bedrijfsleven, en een digitaal loket voor vergunningen. „Die twee projecten hadden bij elkaar 500 miljoen euro aan kosten moeten besparen”, aldus ACTAL-voorzitter Steven van Eijck. De adviesgroep stuurt een aanbevelingsbrief aan staatsecretaris Ank Bijleveld (Binnenlandse Zaken, CDA), verantwoordelijk voor het toezicht op de ICT-projecten.

Delta Lloyd minder in probleemobligaties

Door een onzer redacteuren

Amsterdam. Verzekeraar Delta Lloyd heeft de beleggingen in staatsobligaties van Zuid-Europese landen flink teruggebracht. Dat bleek gisteren bij de publicatie van de kwartaalcijfers van het bedrijf. Eind 2009 had Delta Lloyd nog 4,21 miljard euro belegd in staatsobligaties in Zuid-Europa en Ierland. In april was dit nog 2,14 miljard euro. Vooral de Griekse staatsleningen staan al enige tijd onder druk, omdat de beleggers vrezen dat het land niet aan zijn verplichtingen kan voldoen. Zondagnacht presenteerde de EU een reddingsplan van 750 miljard euro voor eurolanden in nood, na een eerder reddingsplan voor Griekenland.