Kort nieuws Buitenland

Egypte verlengt beruchte noodwet met twee jaar

Kairo, 12 mei. De Egyptische regering heeft gisteren de omstreden noodwet in het land met twee jaar verlengd. De wet, van kracht sinds de moord in 1981 op toenmalig president Anwar Sadat door islamitische extremisten, maakt het mogelijk arrestanten onbeperkt te detineren zonder hen aan te klagen. Oppositieleden en politieke activisten zeggen dat de regering met de noodwet dissidenten de kop indrukt. Ook de Verenigde Staten hebben de wet bekritiseerd. Egypte zegt de toepassing van de wet „voor het eerst” te beperken tot „terrorisme en drugshandel”. Critici zijn sceptisch over deze toezegging. In Egypte vinden later dit jaar parlementsverkiezingen plaats. Volgend jaar zijn er presidentsverkiezingen. (AP)

Drugsbeleid VS meer preventie

Washington, 12 mei. De Amerikaanse president Barack Obama wil het drugsgebruik onder jongeren en chronische gebruikers in vijf jaar 15 procent terugdringen. Dat staat in het eerste drugsbeleid van de regering-Obama dat gisteren is gepresenteerd. In plaats van de jarenlange ‘oorlog tegen drugs’ moet het beleid verschuiven naar preventie, aldus Obama. Gestimuleerd worden antidrugsprogramma’s op wijkniveau, het vroeg signaleren van verslaving en medische behandeling in ziekenhuizen in plaats van klinieken. Critici zeggen dat de regering nog altijd twee keer zoveel uitgeeft aan bestrijding als aan preventie. (AP)

Zweedse cartoonist aangevallen

Stockholm, 12 mei. Een Zweedse kunstenaar die in 2007 de profeet Mohammed afbeeldde met een hondenlichaam, is gisteren aangevallen tijdens een lezing op de Universiteit van Uppsula. Lars Vilks toonde een fragment uit een omstreden film van een Iraanse kunstenaar over islam en homoseksualiteit. Daarop schreeuwden mensen uit protest en stormde een man op Vilks af. Aanwezige politieagenten hielden de man in bedwang. Vilks zegt dat hij een kopstoot kreeg, maar volgens de politie werd hij waarschijnlijk geraakt door agenten in burger. Drie mensen zijn aangehouden. (AP)

Bekijk videobeelden van de commotie: nrc.nl/buitenland

Terreurverdachte ambassade VS Chili

Santiago, 12 mei. In de Amerikaanse ambassade in Chili is gisteren een 28-jarige Pakistaanse student gearresteerd die sporen van explosief materiaal bij zich droeg. De man, Muhammad Saif-ur-Rehman Khan, was op de ambassade genodigd om zijn visa te verlengen. Tijdens een routinecontrole werden sporen van tetryl aangetroffen op zijn handen, gsm, tas en identiteitsbewijs, aldus de politie. Er zouden geen aanwijzingen zijn voor een link met de recente mislukte aanslag op Times Square in New York, volgens een bron bij het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. De man ontkende tegenover journalisten een terrorist te zijn. (AP, BBC)

Vrijspraak Bennett aangevochten

Harare, 12 mei. Justitie in Zimbabwe gaat in beroep tegen de vrijspraak van Roy Bennett, een vertrouweling van premier Morgan Tsvangirai. Dat heeft openbaar aanklager Chris Mutangadura vandaag gezegd. Bennett is penningmeester van de MDC, de voormalige oppositiepartij die sinds vorig jaar in een coalitie zit met Zanu-PF van president Robert Mugabe. Bennett werd maandag vrijgesproken van terrorisme, sabotage en banditisme. De MDC wil dat Bennett alsnog beëdigd wordt als onderminister van Landbouw, zoals werd beoogd voor zijn arrestatie vorig jaar. Een hoger beroep kan een beëdiging weer in de weg staan. (Reuters)

Schietpartij grens Macedonië-Kosovo

Skopje, 12 mei. Bij een schietpartij in Macedonië aan de grens met Kosovo zijn vanmorgen vier personen gedood. De Macedonische politie raakte naar eigen zeggen in een vuurgevecht verwikkeld met vier wapensmokkelaars. Onlangs had langs de grens ook een schietpartij plaats tussen Macedonische militairen en gewapende mannen. Een voormalige Albanese rebellengroep, die banden zou hebben met het Kosovo-bevrijdingsleger dat in 1999 voor onafhankelijkheid van Servië vocht, heeft gezegd betrokken te zijn. (AP)