Kort nieuws Buitenland

Media Israël krijgen opnieuw verbod op publicatie opgelegd

Door onze correspondent

tel aviv. Voor de tweede keer in korte tijd zijn in Israël arrestaties verricht waarover Israëlische media niet mochten berichten. De afgelopen weken werden twee prominente leden uit de Palestijns-Israëlische gemeenschap, mensenrechtenactivist Amir Makhoul en politicus Omar Said, door de Israëlische geheime dienst opgepakt. Ze worden verdacht van het leggen van contacten met de shi’itische beweging Hezbollah in Libanon, waardoor hen spionage ten laste kan worden gelegd. Een paar weken geleden werd al bekend dat oud-militair Anat Kamm al maanden huisarrest had omdat zij vertrouwelijke documenten van de legertop gelekt zou hebben naar een krant. Het publicatieverbod over deze zaak werd na zware druk van mensenrechtenorganisaties en journalisten opgeheven. Maandag werd ook het publicatieverbod op de arrestatie van Makhoul en Said ingetrokken, nadat Israëlische bloggers over de zaak begonnen te schrijven.

Rusland: dodental mijnongeluk stijgt

Mezjdoeretsjensk. Het dodental van het mijnongeluk in Rusland, zaterdag, is opgelopen tot zeker 47. Dat hebben Russische reddingswerkers gisteren bekendgemaakt. Gevreesd wordt dat het dodental verder zal oplopen. 43 mijnwerkers en reddingswerkers zitten nog vast in de Raspadskajamijn in West-Siberië. Een aantal mijnschachten loopt langzaam vol water. De twee explosies zaterdagavond en zondagochtend in de stad Mezjdoeretsjensk (Siberië) deden zich voor nadat methaangas was vrijgekomen. Tijdens de eerste ontploffing waren ruim 350 mensen aan het werk in de mijn, die ongeveer 3.500 kilometer ten oosten van Moskou ligt. De meesten wisten de schachten zelf te ontvluchten. Enkele uren na de eerste ontploffing, toen reddingswerkzaamheden in volle gang waren, vond de tweede explosie plaats. Daardoor kwamen ook reddingswerkers vast te zitten. (AP)

Marihuana-activist Canada uitgeleverd

Vancouver. Canada heeft besloten marihuana-activist Marc Emery uit te leveren aan de Verenigde Staten om een celstraf uit te zitten wegens jarenlange, openlijke verkoop van cannabiszaden aan Amerikaanse kopers. Emery wordt er door Amerikaanse drugsbestrijders van beschuldigd ongeveer 4 miljoen cannabiszaden te hebben verkocht via zijn postorderbedrijf in Vancouver. In 2005 werd hij op last van de VS gearresteerd door de politie in Canada, waar wiet meer wordt getolereerd. Vorig najaar sloot hij een akkoord met Amerikaanse aanklagers: hij bekende schuld en kreeg vijf jaar cel. Hij heeft zich gemeld bij de politie. (AP)