Kort nieuws Binnenland

Staat: ‘Rawagedeh’ is oorlogsmisdaad maar wel verjaard

Amsterdam, 12 mei. De Staat der Nederlanden erkent dat de executies door Nederlandse militairen in het Javaanse dorp Rawagedeh, in 1947, door Nederlandse militairen oorlogsmisdrijven zijn. Maar ze zijn ook verjaard, aldus de Staat, die daarmee aansprakelijkheid voor schade van nabestaanden afwijst. Dat heeft Liesbeth Zegveld, advocate van de weduwen van de doodgeschoten mannen, gisteren gezegd. Zegveld klaagde de Staat aan namens de weduwen, die onder meer financiële compensatie willen. Volgens Zegveld heeft de Staat voor het eerst met zoveel woorden gezegd dat de executies oorlogsmisdrijven waren. Nederlandse troepen doodden op 9 december 1947 honderden mannen in Rawagedeh. De militairen zijn nooit vervolgd. (ANP)

Koningin betaalt zeiljacht nu zelf

Door een onzer redacteuren

Rotterdam, 12 mei. Koningin Beatrix zal een groot deel van de onderhoudskosten van haar zeiljacht De Groene Draeck voortaan zelf betalen. De koningin kreeg het jacht destijds voor haar achttiende verjaardag cadeau van het Nederlandse volk, inclusief onderhoud. De afgelopen decennia werden die kosten door Defensie betaald. Toen in 2007 bekend werd hoe duur dat is, kwam veel kritiek op die regeling. Beatrix zal de komende twee jaar zelf betalen voor het extra onderhoud aan De Groene Draeck. Die kosten worden geschat op 326.000 euro. Defensie blijft wel het reguliere onderhoud betalen, per jaar 47.000 euro.

Verzoeken om gratie gehalveerd

Den Haag, 12 mei. Het aantal verzoeken om gratie is de afgelopen tien jaar met de helft afgenomen. Dat terwijl de laatste jaren juist meer verzoeken zijn gehonoreerd, constateert het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag. Vorig jaar hebben bijna tweeduizend veroordeelden om gratie gevraagd. Tien jaar geleden deden 4.800 gestraften een beroep op gratie. In 2009 nam Justitie ruim 1.300 beslissingen over gratieverzoeken. Bijna de helft viel toen positief uit voor de veroordeelde. (ANP)

Ov-verbod R’dam weer uitgebreid

Rotterdam, 12 mei. Rotterdam breidt opnieuw het ov-verbod uit voor reizigers die vernielingen aanrichten of personeel bedreigen. Dat blijkt uit beantwoording van vragen van de PvdA naar aanleiding van de molestatie van vijf RET-conducteurs door een aantal jongeren. Het verbod wordt uitgebreid naar het noordelijk traject van tramlijnen 23 en 21. (ANP)