Kort nieuws Binnenland

Koningin betaalt voortaan zelf voor haar zeiljacht

Door een onzer redacteuren

Rotterdam. Koningin Beatrix zal een groot deel van de onderhoudskosten van haar zeiljacht De Groene Draeck voortaan zelf betalen. De koningin kreeg het jacht destijds voor haar achttiende verjaardag cadeau van het Nederlandse volk, inclusief onderhoud. De afgelopen decennia werden die kosten door Defensie betaald. Toen in 2007 bekend werd hoeveel die kosten bedragen, kwam daar veel kritiek op. Beatrix zal de komende twee jaar zelf betalen voor het extra onderhoud aan De Groene Draeck. Die kosten worden geschat op 326.000 euro. Defensie blijft wel betalen voor het reguliere onderhoud dat per jaar 47.000 euro bedraagt.

Omstreden rechter wil naar Den Haag

MADRID. De in Spanje omstreden en zeer ambitieuze onderzoeksrechter Baltasar Garzón Real wil enige tijd bij het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag gaan werken. Dit heeft de Spaanse justitie gisteren in Madrid gemeld. Garzón is bekend en omstreden door een aantal geruchtmakende zaken die hij aanstuurde. Zo werd hij wereldberoemd door een arrestatiebevel tegen de Chileense ex-president Pinochet (1915-2006), toen die in oktober 1998 in Londen vertoefde. Garzón is uitgenodigd naar Den Haag te komen door de hoofdaanklager van het hof, de Argentijn Luis Moreno Ocampo. Die wil dat Garzón als „extern adviseur” zeven maanden op het ICC werkt . (ANP)

Bijna 5 miljoen euro tegen kinderarbeid

Den Haag. Nederland steunt met 6,8 miljoen dollar, ofwel bijna 5 miljoen euro, een nieuw project om wereldwijd kinderarbeid aan te pakken door investeringen in onderwijs. Ook helpt Nederland mee met het opbouwen van een netwerk van bedrijven, zodat deze ervaringen kunnen delen om het gebruik van kinderarbeid uit te bannen. Dat hebben de demissionaire ministers Verhagen (Buitenlandse Zaken, CDA) en Donner (Sociale Zaken, CDA) gisteren bekendgemaakt op de slotdag van de internationale conferentie tegen kinderarbeid in Den Haag. (ANP)

Charles Z. krijgt drie jaar cel voor drugs

Arnhem. De rechtbank in Arnhem heeft gisteren de 54-jarige Amsterdamse drugsbaron Charles Z. drie jaar celstraf opgelegd voor het bezit van 2.000 kilo hasj en vier vuurwapens, die in 2006 bij een inval werden aangetroffen in zijn huis. (ANP)