Is onze buurman niet hip genoeg?

Is onze buurman niet hip genoeg?

Op 9 mei waren de deelstaatverkiezingen in Noordrijn-Westfalen (NRW). Voor Duitsland was dit de belangrijkste binnenlandse politieke gebeurtenis van 2010: een toetssteen voor de Bondsregering in Berlijn.

Hoe is het toch mogelijk dat er aan Nederlands belangrijkste handelspartner zo weinig aandacht wordt geschonken? Zijn wij op dit moment zo met ons zelf bezig dat wij behalve dan onze leningen aan Griekenland, alles andere onbelangrijk vinden? NRW is met zijn 18 miljoen inwoners economisch gezien voor Nederland de belangrijkste deelstaat. Onze buurman exporteerde in 2009 voor 14,7 miljard euro naar Nederland. Wij exporteerden vorig jaar voor 23,5 miljard euro naar NRW. Geen wonder dus dat de demissionair minister-president Jürgen Rütgers (CDU) in mei 2005 meteen na zijn verkiezingsoverwinning bij onze koningin op bezoek ging.

Het vreemde is dat onze afhankelijkheid van onze buren niet bekend lijkt. We storten ons liever op opkomende landen in het Verre Oosten, terwijl deze voor Nederland economisch veel minder van belang zijn. De kennis van de Duitse taal en cultuur krijgt in Nederland maar weinig aandacht. Wij hebben te maken met een krimpend aantal leraren Duits op scholen. Helaas wordt ook in de media weinig aandacht aan Duitsland en in het bijzonder NRW geschonken. Duitsland heeft blijkbaar geen nieuwswaarde of is niet hip genoeg. Wat een misvatting!

Katrin Schäfer, Delft

Bart van Meurs, Aerdenhout

    • Delft Bart van Meurs
    • Atrin Schäfer