ING houdt Griekse staatsobligaties vast

In tegenstelling tot verzekeraar Delta Lloyd heeft ING zijn positie in Griekse staatsobligaties niet afgebouwd. In totaal heeft ING voor 3,2 miljard euro aan Griekse staatsobligaties uitstaan, 200 miljoen meer dan vorige kwartaal.

Dat blijkt uit de kwartaalcijfers. Delta Lloyd liet gisteren weten haar beleggingen in staatsobligaties in Europese landen met schuldenproblemen in het eerste kwartaal te hebben gehalveerd.

Verzekeraar Aegon, die vanmorgen ook cijfers publiceerde, zei dat het slechts in beperkte mate is blootgesteld aan de onzekerheden op de Europese obligatiemarkten. Aegon heeft voor 108 miljoen euro aan Griekse en 59 miljoen aan Portugese staatsobligaties uitstaan. Het aandeel in Spaans schuldpapier is met 1,7 miljard euro groter, maar volgens financieel directeur Jan Nooitgedagt geen reden tot zorg. „Vergeleken met een totale obligatie portefeuille van 142 miljard euro, is dit voor Aegon een beperkt en hanteerbaar bedrag.”

ING behoorde de afgelopen week tot de grote verliezers op de beurs omdat beleggers vrezen voor de invloed van de Griekse schuldencrisis. De beurswaarde van ING daalde 30 procent ten opzichte van een maand eerder. Maandag werd het koersverlies enigszins goedgemaakt na de presentatie van het noodfonds voor de euro. Bij elkaar hebben Nederlandse banken 8 miljard euro uitstaan in Griekenland. ING neemt voor zover bekend het grootste deel daarvan voor haar rekening.

Een woordvoerder van ING zegt dat er geen direct verband bestaat tussen de grotere investering in Grieks schuldpapier en de actuele problemen in dat land. „De acute crisisontwikkelingen zijn van na het eerste kwartaal. Onze totale portefeuille internationale staatsobligaties schommelt voortdurend in omvang. Als we uit het ene land stappen, stappen we evengoed weer in een andere land.” ING sluit zich aan bij de verklaring van de Nederlandse Vereniging van Banken vorige week, dat Nederlandse banken Griekenland willen ondersteunen in het bestrijden van de schuldencrisis. „We gaan zeker niet zitten speculeren tegen landen in problemen.”

Financieel gezien boekte ING een goed eerste kwartaal. De nettowinst staat met ruim 1,3 miljard euro weer op het niveau van vóór de kredietcrisis. In het eerste kwartaal van vorig jaar leed ING nog een verlies van bijna 800 miljoen.

Aegon sloot het eerste kwartaal dankzij herstel op de financiële markten en kostenbesparingen af met een nettowinst van 372 miljoen euro. In dezelfde periode vorig jaar boekte Aegon nog een verlies van 173 miljoen euro.