Goldman overtuigt beleggers niet

Zelfs perfectie kan Goldman Sachs dezer dagen niet redden. De bank heeft haar elitestatus op Wall Street bevestigd door in het eerste kwartaal van dit jaar op geen enkele handelsdag geld te verliezen. Dat is een verbluffende prestatie, die Goldman waarschijnlijk nooit eerder heeft geleverd, zeker niet sinds de beursgang van 1999.

Maar de timing ervan was verre van perfect. De mijlpaal van maandag ging vergezeld van een waslijst met dreigende rechtszaken, die niet alleen de toekomstige winst in gevaar brengen, maar ook het bedrijfsmodel.

Het handelssucces van Goldman moet op z’n minst het steeds populairdere idee kunnen helpen ondermijnen dat de firma eigenlijk niet veel méér is dan een gigantisch hedgefonds. Afgezien van het feit dat Goldman op geen enkele dag geld verloor, haalde de firma op meer dan de helft van de 63 handelsdagen van het kwartaal meer dan 100 miljoen dollar binnen. De enige belegger die zulke aanhoudend fraaie resultaten wist te behalen was Bernie Madoff – en hij loog. Oppervlakkig gezien lijken de cijfers de reputatie van Goldman als een sluwe bemiddelaar voor kopers en verkopers van effecten te schragen.

Maar beleggers lijken op de langere termijn eerder bezorgd dan inhalig te zijn. Toekomstige risico’s worden net zo breed uitgemeten als het risicobeheer in het verleden. Goldman waarschuwde dat juridische procedures hoge kosten met zich mee kunnen brengen, en dat onderzoek naar de bank haar vermogen om als beursmakelaar op te treden of bepaalde diensten aan te bieden aan Amerikaanse beleggingsfondsen zouden kunnen beperken. Op een van de beste dagen van de markt in een jaar tijd, dankzij de Europese reddingsoperatie voor de euro, steeg de beurskoers van Goldman derhalve slechts krap 1 procent.

Dit alles bestendigt het gevoel dat hoe beter Goldman wordt, des te slechter zijn toekomst er uitziet. De financiële sector zal veranderen, maar de problemen van Goldman kunnen van tijdelijke aard zijn. Zijn beurskoers is met 22 procent gedaald sinds de Amerikaanse beurswaakhond SEC (Securities and Exchange Commission) Goldman beschuldigde van fraude bij de verkoop van een ingewikkelde hypotheekobligatie.

De aandelen van Goldman worden nu verhandeld op een niveau van ongeveer 1,2 maal de boekwaarde, slechts een kleine premie ten opzichte van de ondermaats presterende branchegenoot Morgan Stanley. Zelfs als de handelsprestaties van het eerste kwartaal nauwelijks nog te evenaren zijn, lijkt de beurskoers van Goldman nu veel te laag.

Vertaling Menno Grootveld

Voor meer commentaaruit Londen: www.breakingviews.com

    • Jeffrey Goldfarb