Financiën eerste test voor relatie met EU

De officiële reacties in Brussel zijn hartelijk, zoals altijd wanneer er een nieuwe regeringsleider wordt benoemd. „Ik verheug me erop u hier in Brussel te verwelkomen”, liet José Manuel Barroso, de voorzitter van de Europese Commissie, de nieuwe Britse premier David Cameron weten.

Maar de Britse Conservatieven staan niet bekend als grote vrienden van de EU en Groot-Brittannië zag niet veel in het Verdrag van Lissabon dat in Brussel door velen als een absolute noodzaak werd gezien. Gaat er nu iets veranderen in de relatie tussen de Britten en de rest van Europa?

Europese diplomaten maken zich nog geen zorgen. „De Britten zijn bovenal pragmatici”, zegt een van hen. „Als er Britse belangen in het geding zijn, dan spannen ze zich in, zijn er geen Britse belangen in het geding, dan laten ze het gaan.” Toen er werd gesproken over strenger toezicht op financiële instellingen, maakte ex-premier Gordon Brown zich hard voor de Londense City.

Een eerste testcase voor de verhoudingen tussen Brussel en Londen wordt de besluitvorming over het reguleren van hedgefondsen, óók belangrijk voor de City. Een stemming daarover in het Europees Parlement werd deze week uitgesteld, in afwachting van de nieuwe Britse regering. Ook komt er een discussie aan over de Europese begroting, die de Britten graag zien krimpen.

Voor Catherine Ashton, de Britse Labour-politicus die Europa sinds kort in de wereld vertegenwoordigt, is de machtswisseling slecht nieuws, denkt Europarlementariër Derk-Jan Eppink, die met de Conservatieven in één fractie zit. „De Conservatieven hebben niks met het gemeenschappelijke buitenlandse beleid. Ik denk dat ze Ashton grotendeels links zullen laten liggen.”