...en daar ging de partij die pal stond voor het gezin

Een privézaak van Jack de Vries, een affaire, kwam in het nieuws. Daardoor had het effect op zijn functioneren.

Want vreemdgaan valt vooral bij het CDA niet goed.

En dan die andere politicus die de campagne van zijn eigen partij een zware slag toebracht. Jack de Vries zag zich gisteren genoodzaakt „een stap terug” te doen uit de CDA-campagne. De Vries, ex-politiek adviseur van premier Jan Peter Balkenende, ex-campagneleider van het CDA en de huidige staatssecretaris van Defensie, kwam in publicitaire problemen door een buitenechtelijke affaire met zijn adjudante – in dit geval een jonge majoor die de staatssecretaris bijstaat. Onder druk van de publiciteit gaf hij een verklaring uit waarin hij erkende „een relatie op de werkvloer” te hebben.

De Vries, die dit jaar weliswaar geen campagneleider is maar wel een belangrijke rol speelt in het campagneteam, woont tijdelijk in de Frederikkazerne in Den Haag. Dat is nodig omdat de woningen van bewindslieden beveiligd moeten zijn. „In reactie op de berichten in de media zou ik kort willen aangeven dat er inderdaad al enige tijd sprake is van problemen in mijn privésituatie en dat ik al enkele weken uit huis ben”, aldus De Vries in een verklaring. „Ik wil de komende tijd gebruiken om te zoeken naar een goede oplossing voor onze privésituatie.”

Als spindoctor pur sang weet Jack de Vries dat een goede reputatie voor een politicus van groot belang is en dat een goede reputatie snel aangetast kan zijn. En dat is bij hem nu het geval. De kwestie is pijnlijk voor het CDA, dat zich de komende weken wil afficheren als de partij van de betrouwbaarheid. Bovendien heeft het CDA normen en waarden en ‘het gezin als hoeksteen van de samenleving’ als speerpunten. In een reactie deed CDA-lijsttrekker Balkenende de kwestie af als „een privéaangelegenheid”. „Hij heeft aangegeven dat hij tijd nodig heeft en dat respecteer ik”, aldus Balkenende over zijn vriend en partijgenoot. Zo reageerden ook andere CDA’ers. Een enkeling maakte de media verwijten. „Gaat de NRC een rubriek huwelijksproblemen starten”, vroeg een CDA’er.

De vraag is of het helemaal een privéaangelegenheid is. De Vries, de op één na hoogste baas op het ministerie van Defensie, had immers een relatie met een ondergeschikte. In zijn verklaring zegt hij dat de „werkverhouding” tussen hem en de adjudante al eerder is beëindigd. Een Defensiewoordvoerder zegt dat zij een andere functie binnen de organisatie heeft gekregen.

De Vries blijft aan als staatssecretaris. Hij liet zich gisteren in de Tweede Kamer wel vervangen door minister Eimert van Middelkoop. Als ‘duider’ van de campagne zal hij in De Wereld Draait Door voor de verkiezingen, zeer waarschijnlijk, niet meer te zien zijn.