Eis: vier jaar voor Paarlberg

Het Openbaar Ministerie heeft gisteren vier jaar cel geëist tegen vastgoedhandelaar Jan Dirk Paarlberg. Volgens justitie heeft Paarlberg zich schuldig gemaakt aan witwassen, valsheid in geschrifte, oplichting en belastingfraude.

De belangrijkste beschuldiging is dat de zakenman geld witwaste dat Willem Holleeder van vastgoedhandelaar Willem Endstra afperste. Paarlberg ontving tussen december 2002 en januari 2004 17 miljoen euro van Endstra. Volgens het OM maakte Endstra dat geld onder druk van Holleeder over naar bedrijven van Paarlberg. Endstra werd in mei 2004 op de stoep van zijn kantoor in Amsterdam doodgeschoten.

Paarlberg ontkent dat hij geld heeft witgewassen. Volgens hem had hij nog geld tegoed van Endstra, nadat zij hun zaken hadden „ontvlochten”. Paarlberg verbrak naar eigen zeggen eind jaren negentig zijn zakelijk banden met Endstra.

Maar het OM noemt de verklaringen van Paarlberg ongeloofwaardig. Paarlberg zei dat de afspraken met Endstra over de betalingen wel op papier stonden, maar dat papier is hij kwijtgeraakt.

Volgende week is de verdediging aan de beurt. De rechtbank doet naar verwachting op 8 juni uitspraak.