Defensie scoort hit met piratenfilm

Het is een regelrechte hit op internet: een Defensiefilmpje dat laat zien hoe Nederlandse mariniers al schietend en schreeuwend het Duitse koopvaardijschip Taipan bevrijden van Somalische piraten. Sinds Defensie het op Koninginnedag publiceerde, is het filmpje op het internet verder verspreid en in totaal meer dan een half miljoen keer bekeken.

„Dit is absoluut een van onze allergrootste Youtube-hits”, zo reageert een woordvoerder van Defensie. Het ministerie heeft sinds 2006 bijna driehonderd filmpjes op internet gezet in het kader van de moderne communicatiestrategie, waarbij het publiek rechtstreeks wordt benaderd in plaats van via de media. De korte video’s moeten de kijker er nadrukkelijk van overtuigen dat de strijdkrachten succesvol werk leveren. De opening van een school in Uruzgan, een wervingsspotje voor vrouwen in de luchtmacht of de uitreiking van de Militaire Willemsorde aan kapitein Marco Kroon. Of mariniers die Somalische piraten overmeesteren.

Op het 4 minuten en 39 seconden durende filmpje is te zien hoe mariniers van het fregat Hr. Ms. Tromp op Tweede Paasdag de Duitse Taipan bestormen en tien piraten inrekenen. Een boordschutter neemt vanuit een Lynx-helikopter de brug van de Taipan onder vuur, terwijl de mariniers langs een kabel afdalen bovenop de zeecontainers op het vrachtschip. Omdat de operatie gefilmd is met een camera op de helm van een van de mariniers, krijgt de kijker het gevoel er zelf bij te zijn. Een computerspelletje, is een veelgelezen reactie. De mariniers begeven zich al schietend naar de brug. Daar – omgeven door glasscherven en kogelgaten – ontdekken zij de zeerovers. Die geven zich, onder luide bevelen, over. Bij de actie raakte één marinier lichtgewond door een val.

Niet eerder waren zulke beelden van de internationale strijd tegen de Somalische piraten te zien. Het Defensiefilmpje is ook opgepikt door buitenlandse media. Het conservatieve Amerikaanse Fox News – dat doorgaans weinig enthousiast is over het wel erg liberale Nederland – maakte van haar bewondering geen geheim. „Kijk hier toch eens naar. Het ziet er uit als een film, maar het is zeer echt kan ik u verzekeren”, aldus de nieuwslezeres die de beelden van commentaar voorzag. Over de overmeesterde piraten, die nu in Nederland wachten op hun mogelijke overlevering aan Duitsland: „Ze bemoeiden zich met het verkeerde schip, want: daar komt de Nederlandse marine. Wow, amazing.”

Filmpjes Defensie en Fox News staan op nrc.nl/piraterij