Cameron nieuwe Britse premier

De Conservatieve leider David Cameron is de nieuwe premier van Groot-Brittannië. De 43-jarige Cameron zal aan het hoofd staan van een coalitie van Conservatieven en Liberaal Democraten, die na enkele dagen van enerverende besprekingen door beide partijen in elkaar werd getimmerd. Het is voor het eerst in decennia dat het land door een coalitie wordt geregeerd. De fracties van beide partijen moesten nog hun instemming aan de coalitie geven, maar dit zou naar verwachting niet op problemen stuiten.

Cameron nam gisteravond direct na zijn audiëntie bij koningin Elizabeth al zijn intrek in de ambtswoning van de premier in Downing Street. Hij zei dat de Liberaal Democratische leider Nick Clegg en hij zelf „partijverschillen terzijde zouden schuiven”. Hij zei zich ervan bewust te zijn dat zijn regering veel moeilijke beslissingen zou moeten nemen.

De Liberaal Democraten, die de afgelopen dagen ook overlegden met Labour, kozen uiteindelijk gisteravond voor een alliantie met de Conservatieven. Op papier biedt die de zekerheid van een meerderheid in het Lagerhuis, al moet worden afgewacht in hoeverre individuele leden van beide fracties de regering bij omstreden onderwerpen zullen steunen.

Premier Gordon Brown, die maandag zijn spoedige aftreden al had aangekondigd, voegde gisteravond de daad bij het woord en bood zijn ontslag aan bij koningin Elizabeth. Hij wenste zijn opvolger succes en verklaarde dat het een voorrecht was geweest het ambt van premier te mogen uitoefenen. Zijn partij was al dertien jaar aan het bewind.

Brown beëindigt tevens met onmiddellijke ingang het leiderschap van de Labour-partij. Harriet Harman, de nummer twee in de partijhiërarchie, neemt de honneurs waar. Haar belangrijkste taak zal zijn het organiseren van de verkiezing van een leider. Zelf wil ze naar eigen zeggen niet meedingen. Als voornaamste kandidaten gelden minister van Buitenlandse Zaken David Miliband, diens broer Ed (minister van Milieu) en Ed Balls (minister van Onderwijs).

De verkiezingen van afgelopen donderdag resulteerden in een Lagerhuis waarin geen partij een absolute meerderheid wist te behalen.