Bisschoppen willen Deetman

De bisschoppenconferentie en de Konferentie van Nederlandse Religieuzen (KNR) willen dat Wim Deetman het onafhankelijk onderzoek naar seksueel misbruik binnen de Rooms-Katholieke Kerk gaat leiden. Het voorstel van de oud-Kamervoorzitter voor een anderhalf jaar durend wetenschappelijk onderzoek, is onveranderd overgenomen. Dat betekent dat slachtoffers hulp wordt geboden, de onderzoekers geen beperkingen worden opgelegd en de katholieke archieven opengaan, zei bisschop De Korte van Groningen gisteren tijdens een persconferentie. „Wij hebben het volste vertrouwen dat deze commissie een transparant, onafhankelijk en wetenschappelijk onderzoek zal uitvoeren.” Moeilijker blijkt het te liggen bij de congregaties en ordes. De secretaris van de KNR kon gisteren niet de garantie geven dat alle aangesloten 190 ordes en congregaties hun archieven openen. (NRC)