Belastingbereidheid

Help Griekenland de zomer door. Dat vraagt de Bank of Greece. Zij opende een bankrekening waarop mensen geld kunnen storten om Griekenland met zijn staatsschuld te helpen. Het is geen grap. Het IBAN-rekeningnummer van de bodemloze put is GR04010-0024 0000000026132462.

Een echte Griekse oplossing. Het ware probleem van de Griekse malaise is namelijk niet een falend beleid. Het is de lage „belastingbereidheid” van het Griekse volk. Dat betekent dat het Griekse volk het niet leuk vindt om belasting te betalen. Je kunt ze beter om een vrijwillige bijdrage vragen. Dat is nu eenmaal hun cultuur.

Elke werkende Nederlander heeft alvast 600 euro gedoneerd. Dat heeft Jan Kees de Jager afgelopen vrijdag namens ons gestort. En zondag beloofde hij dat als het nodig is de Nederlanders per persoon nog eens 3300 euro zullen overmaken naar andere lidstaten waar men lijdt onder lage belastingbereidheid. Gelukkig vinden Nederlanders zelf belasting betalen niet zo’n probleem. Wij zullen niet snel onze hoofdstad in brand zetten om onze onvrede te uiten. Wij betalen gewoon.

Dat de Europese Centrale Bank nu de biljettenpers heeft aangezet om waardeloze Griekse staatsobligaties te kopen is misschien nog wel vervelender dan alleen maar geld storten. Geld drukken leidt uiteindelijk namelijk tot hoge inflatie. Maar ja, dat vinden de Grieken weer niet zo’n probleem. Voordat ze de euro hadden verloor de drachme jaarlijks ongeveer 20 procent aan waarde. En daar werd in Griekenland niemand warm of koud van. Een gemiddelde Griek vindt dat er ergere dingen zijn dan hyperinflatie. Belasting betalen bijvoorbeeld.

„Griekenland heeft zijn straf natuurlijk wel gehad”, zei de Jager afgelopen vrijdag bij Pauw & Witteman. Daarmee bedoelt hij dat Griekenland heeft moeten saneren en bezuinigen. Dat de Grieken nu niet meer op hun 53ste met pensioen kunnen. Dat de 14de maand voor ambtenaren moest geschrapt worden en de belastingen omhooggaan. En voor een land met zo’n lage belastingbereidheid is dat natuurlijk een gigantische straf. De Grieken, daar is Jan Kees van overtuigd, hebben hun lesje nu wel geleerd.

Rosanne Hertzberger

    • Rosanne Hertzberger