Balende Kamer akkoord met steunplan eurozone

Opnieuw is de Tweede Kamer tandenknarsend akkoord gegaan met een ongekend groot Europees steunpakket. Vier dagen eerder had de Kamer al met tegenzin ingestemd met de 110 miljard euro aan leningen voor Griekenland. Gisteren schaarde een brede meerderheid van de Kamerleden zich achter het vangnet van 750 miljard dat nodig is om financiële stabiliteit in het eurogebied te beschermen.

„Als we het niet hadden gedaan was de stabiliteit van het hele financiële systeem, in Europa en daarbuiten, in gevaar gekomen”, zei Jan Kees de Jager, demissionair minister van Financiën (CDA) over het besluit van de politieke leiders van de 27 landen van de Europese Unie. Dat had ook gevolgen gehad voor Nederland, voor Nederlandse banken en pensioenfondsen, aldus De Jager.

De Kamer was geschrokken van de ernst van de crisis, die zich vrijdag plotseling voordeed op de financiële markten. De Jager zei dat het ’s avonds in Brussel, waar de EU-leiders bijeen waren, allang niet meer om Griekenland of Zuid-Europa ging. Er dreigde financiële instabiliteit op mondiaal niveau, zei De Jager. Net als in 2008 bij de val van de Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers droogden „plotseling liquiditeiten op”. Niet alleen banken waren in gevaar, ook landen, zei De Jager.

De VS en het Internationaal Monetair Fonds waren ernstig bezorgd dat de crisis via Zuid-Amerika naar Noord-Amerika zou overslaan. Er moest „direct actie worden ondernomen”, zei ook premier Jan Peter Balkenende gisteren, „anders waren we in een duikvlucht terechtgekomen waarbij ook onze financiële instellingen geraakt waren”.

CDA en VVD drongen er bij het kabinet op aan uit te zoeken wie de speculanten waren die de aanval op de euro uitvoerden. De Kamer eiste dat er veel strenger wordt toegezien op naleving van de regels voor de euro. De Jager zei toe dat Nederland in Brussel zal ijveren voor strengere sancties van landen die het Stabiliteits- en Groeipact overtreden.