Akin is zijn scherpte en woede kwijt

scene uit de film Soul Kitchen

Soul Kitchen

Regie: Fatih Akin. Met: Adam Bousdoukos, Moritz Bleibtreu, Birol Ünel. In: 10 bioscopen. ***

Er is geen Turkengrap of Griekenmop te bekennen in de restaurantkomedie Soul Kitchen, gemaakt door de Duits-Turkse filmmaker Fatih Akin en zijn jeugdvriend, de Duits-Griekse acteur Adam Bousdoukos. Beide geboren en getogen Hamburgers delen vooral liefde voor de multiculturele Hanzestad en probleemwijk Wilhemsburg, waar creatieven en autonomen het in hun ogen met hun restaurants en discotheken moeten winnen van projectontwikkelaars. Soul Kitchen is de naam van zo’n restaurant en de Griekse eigenaar Zinos (gespeeld door Bousdoukos zelf) heeft te veel op zijn bordje liggen om de tent draaiende te kunnen houden. Zijn broer komt uit de gevangenis, de keuringsdienst van waren komt langs en dan is er nog een eigenwijze Spaanse kok die geen schnitzels wil serveren.

Fatih Akin maakte naam als filmische spreekbuis van de eerste generatie in Duitsland geboren Turken. Hij won prijzen met films als Gegen die Wand (2004) en Auf der anderen Seite (2007). Inmiddels heeft hij zich ontwikkeld tot Duitslands troetelregisseur. Hij is punk. Hij vindt dat Turkije niet bij de EU moet. Noemt zichzelf een Turk en bezorgt Duitsland ondertussen veel filmisch aanzien. Integratie geslaagd, zou je zo zeggen. Misschien wel zo goed, dat hij met het amusante en vlotte Soul Kitchen te ver boven de partijen is terechtgekomen. Hij is zijn scherpte en zijn woede kwijt. De film voelt als een goed gemaakt tussendoortje en weet als alle obstakels voor Zinos zijn uitgezet vooral een komische hindernisbaan voor te schotelen.

Op het filmfestival van Venetië was dat vorig jaar goed voor een Speciale Juryprijs en ook in eigen land kreeg Akin de hoogste onderscheiding van recensenten die de film tot het oer-Duitse genre van de ‘Heimatfilm’ rekenden. Al was het nu niet het Beierse dorpje dat werd bedreigd, maar de familiale microkosmos van het restaurant. En de slechterik is, bijna ouderwets, de projectontwikkelaar.

Dat familiegevoel is de kern van Fatih Akins filosofie. Niet je land of je stad maakt wie je bent, maar de club van getrouwen en geestverwanten om je heen. Het is die feelgoodboodschap die hij lichtvoetig, en zoals in al zijn films met een zeer soulvolle soundtrack swingend, voor het voetlicht heeft geprobeerd te brengen.

Dana Linssen

    • Dana Linssen