61 Nederlanders dood bij vliegramp Libië

Bij een vliegtuigongeluk vanochtend in Libië zijn 61 Nederlanders om het leven gekomen. Dat heeft een medewerker van de ANWB Alarmcentrale bevestigd.

Vlucht 8U771, een Airbus A330-200 van Afriqiyah Airways, was onderweg van Johannesburg naar Tripoli, waarna passagiers verder zouden vliegen naar onder meer Brussel en Düsseldorf. Het toestel stortte vanochtend rond zes uur neer in de buurt van het vliegveld van de Libische hoofdstad. Er waren 104 inzittenden aan boord, 93 passagiers en 11 bemanningsleden. Eén passagier, een Nederlands jongetje, heeft de crash overleefd. De Nederlandse inzittenden hadden hun reizen geboekt via Kras Reizen en Stip Reizen. De ANWB Alarmcentrale heeft een informatienummer opengesteld: 088-2692112.

Premier Balkenende zei aan het begin van de middag tijdens een persconferentie dat het ministerie van Buitenlandse Zaken een crisisteam heeft geformeerd „om hulp te bieden waar dat kan”. Medewerkers van de Nederlandse ambassade in Tripoli zijn ter plekke om de autoriteiten assistentie te verlenen. „Onze gedachten zijn bij degenen die op dit moment in onzekerheid verkeren”, aldus de premier. Alle politieke partijen besloten vanmiddag hun campagneactiviteiten voor vandaag af te gelasten.

Afriqiyah Airways is een jonge vliegmaatschappij, in 2001 opgericht door de Libische overheid voor met name Afrikaanse continentale vluchten. Ook voert de maatschappij vluchten uit tussen Afrika en Europa, met regelmatige vluchten naar Londen en Amsterdam. Inmiddels is de maatschappij eigendom van de Libische investeerder Portfolio.

Vervolg Vliegramp : pagina 3

Airbus had 1.600 vlieguren

Het neergestorte toestel is van het type Airbus 330-200 en werd opgeleverd in september 2009. Het had tot vandaag 1.600 vlieguren geklokt, verdeeld over 420 vluchten. Het is een van de modernste toestellen van Airbus, bedoeld voor lange en middellange afstanden. De Airbus 330 is in een aantal versies gemaakt, voor verschillende passagiersaantallen. Het neergestorte type had plaats voor 230 passagiers.

De Airbus 330 kwam afgelopen juni in het nieuws toen een toestel van de Franse vliegmaatschappij Air France tijdens een vlucht van Rio de Janeiro naar Parijs in zee stortte. Het was het eerste vliegongeluk met het toesteltype. Een maand later stortte een Airbus 310 van de Jemenitische maatschappij Yemenia in zee, op weg naar eilandengroep de Comoren tussen Afrika en Madagascar. Dit was een tweedehands toestel uit 1990, van een lager technisch niveau dan de Airbus 330, en bij een Franse keuring al ongeschikt verklaard.

In de het verleden waren er meer vliegtuigrampen waarbij meerdere Nederlanders waren betrokken. In 1992 stortte in Faro, Portugal, een vliegtuig neer, waarna 56 doden te betreuren waren. Datzelfde jaar vond een crash plaats in Nepal waarbij 14 Nederlanders omkwamen. In maart 1977 kwamen op Tenerife, Canarische Eilanden, bij een vliegramp 248 Nederlanders om.

In januari dit jaar stierven zeven Nederlanders tijdens de aardbeving in Haïti. Bij de tsunami in de Indische Oceaan in december 2004 vielen 36 Nederlandse doden.