Zo stemmen ze in de Filippijnen

Dit is de 66-jarige Nicolas Cawed, lid van de Filippijnse stam Igorot, die zijn stem uitbrengt voor de presidentiële verkiezingen; voor het eerst op een stemcomputer. Door problemen met de machines moesten de stembussen een uur langer open blijven.

Ruim 50 miljoen Filippijnen mochten gisteren stemmen voor een nieuwe president en voor 17.000 nationale en lokale politieke functies, van parlementslid tot gemeenteraadslid. Volgens de kiescommissie was de opkomst met zo’n 75 procent hoog. De uitslag wordt eind deze week verwacht.

Benigno ‘Noynoy’ Aquino III, zoon van de vermoorde oud-president Cory Aquino, stond gisteravond op ruime voorsprong. Volgens de Filippijnse autoriteiten stond hij bij de voorlopige uitslag op 40 procent van de stemmen.

Zijn grootste rivaal, ex-president Joseph Estrada, zou met ruim een kwart van de stemmen ver achterlopen.

De verkiezingen gingen gepaard met veel geweld. Vooral de lokale verkiezingen verlopen van oudsher bloedig. Kandidaten schrikken niet terug voor moord om hun verkiezing veilig te stellen. Gisteren kwamen zes mensen om het leven, waarmee het totale dodental is opgelopen tot ten minste 90.

In delen van de provincie Maguindanao klinkt de roep de uitslag daar ongeldig te verklaren wegens geweld en onregelmatigheden. In Maguindanao werden in november 54 mensen bij verkiezingsgeweld gedood.

Rectificaties / gerectificeerd

Correcties & aanvullingen

Filippijnen In het fotobijschrift Zo stemmen ze in de Filippijnen (10 mei, pagina 16) staat dat de Filippijnse oud-president Cory Aquino werd vermoord. Dit is onjuist. Haar man, oud-senator Benigno Aquino junior, werd vermoord.