Ze plaatst bommen

De Colombiaanse justitie bereidt een strafzaak tegen Nijmeijer voor.

Maar ze wordt door de FARC goed afgeschermd.

Een document over Tanja Nijmeijer van de Colombiaanse militaire inlichtingendienst, gebaseerd op informatie van de FARC

De Nederlandse strijdster in de Colombiaanse guerrillabeweging FARC, Tanja Nijmeijer uit Denekamp, is nog steeds in leven. Hoge Colombiaanse militairen en deserteurs van de rebellengroep zeggen dat Nijmeijer zich schuilhoudt in het oerwoud, in het zuidoosten van Colombia. Ze werkt er als persoonlijk assistent van rebellenleider Victor Julio Suárez Rojas, alias Mono Jojoy. Deze 57-jarige FARC-commandant is de hoogste militaire baas van de FARC-eenheden in het oosten van Colombia. Nijmeijer zou vooral vertaalwerk doen en computerwerk.

De 32-jarige in Groningen afgestudeerde hispanoloog kwam drie jaar geleden voor het eerst in het nieuws. Bij een aanval van het Colombiaanse leger op een junglekamp van de FARC-rebellen, wisten de militairen beslag te leggen op dagboeken van Tanja Nijmeijer. Ook kreeg het leger de beschikking over beelden van Nijmeijer die op een laptop van een van de rebellenleiders stonden.

Na deze schermutselingen uit juli 2007 liet Nijmeijer nooit meer wat van zich horen. Het vermoeden bestond dat Nijmeijer door de rebellen was gedood omdat ze in haar inmiddels gepubliceerde dagboeken soms forse kritiek levert op de FARC. Uit de documentaire Dichter bij Tanja van filmmaker Leo de Boer die de IKON volgende week uitzendt en het boek Tanja dat later deze week verschijnt van Léon Valencia en Liduine Zumpolle, blijkt dat de FARC-strijder uit Denekamp nog leeft. „Door haar Nederlandse nationaliteit wordt ze door de FARC en ook door haar militaire tegenstanders als een geval apart gezien”, zegt Zumpolle telefonisch vanuit Colombia.

Omdat Nijmeijer zich heeft „aangesloten bij een terroristische organisatie” wordt ze samen met 44 andere FARC-leden door de Colombiaanse justitie vervolgd. Op dit moment verhoort justitie getuigen ter voorbereiding van het strafproces. De militaire inlichtingendienst heeft inmiddels bij een van de aanvallen op FARC-kampen informatie gekregen van de guerrillagroep zelf waarin gedetailleerd wordt beschreven welke militaire handelingen Nijmeijer concreet heeft verricht.

In het cv dat de FARC over ‘Tanja Anamary Nijmeijer uit Owerijssel’ heeft opgesteld, staat dat zij explosieven heeft gelegd bij politiebureaus, supermarkten en in stadsbussen in de hoofdstad Bogotá. Het zijn daden waar ze een gevangenisstraf van 16 à 20 jaar voor kan krijgen. Bomaanslagen worden Nijmeijer door justitie nog niet ten laste gelegd. Maar Zumpolle, die in Colombia deserterende FARC-strijders begeleidt, zegt er niet aan te twijfelen dat de eigen informatie van de FARC klopt. „Dit is bepaald geen opschepperij.”

Colombiaanse militairen zeggen in het boek en in de documentaire dat Nijmeijer en haar militaire baas Mono Jojoy met een soort veiligheidsring worden afgeschermd door andere eenheden van de FARC. Dat zou het voor Tanja Nijmeijer, die niet goed de weg weet in het oerwoud, onmogelijk maken om te vluchten. Het is echter nog maar de vraag of ze de rebellengroep wil verlaten, want ondanks haar werk met computers heeft ze in de afgelopen drie jaar geen enkele e-mail naar haar ouders in Denekamp of naar haar twee zussen gestuurd.