Wellink: vangnet euro niet genoeg

Het Europese steunplan voor de zuidelijke lidstaten schiet tekort om het eurogebied structureel te redden. Probleemlanden als Griekenland, Spanje en Portugal moeten hun begrotingen saneren om te voorkomen dat de crisis doorzet.

Dat zegt president Nout Wellink van De Nederlandsche Bank vandaag in deze krant. Wellink noemt het pakket „van ongekende omvang en zonder precedent”, maar zegt ook dat de oorzaak van de problemen ligt bij de begrotingsproblemen in de zuidelijke landen. „Dat probleem moet opgelost worden, het vangnet is van tijdelijke aard”, zegt Wellink. „De landen moeten hun begroting en de publieke financiën sneller op orde brengen”, zegt Wellink.

Hij pleit voor een strenger Stabiliteitspact. „Er moet sneller overgegaan worden tot het uitdelen van boetes als landen de regels overschrijden.” Wellink hekelt het traditionele „Europese non-interventiegedrag” waarbij lidstaten weigeren in te grijpen als een lidstaat de fout in gaat.

Wellinks kritiek op het reddingsplan sluit aan bij reacties van grote obligatiehandelaren. Het Amerikaanse Pimco liet gisteren weten nog zeer voorzichtig te zijn met het kopen van Griekse staatsobligaties, omdat het eerst wil afwachten of de budgettaire problemen worden opgelost.

Wellink distantieert zich ook van kritiek van de commissie-De Wit dat hij fouten zou hebben gemaakt bij de overname van ABN Amro en het toelaten van internetspaarbank Icesave. In de Tweede Kamer was gisteren een meerderheid voor een parlementaire enquête naar de crisismaatregelen die Financiën en DNB namen.

Op de financiële markten taande vanmorgen het enthousiasme waarmee het euroreddingsplan gisteren werd onthaald. Van een nieuwe crisissfeer was echter geen sprake. De euro daalde wel tot 1,27 dollar. Dat is onder de koers van afgelopen vrijdag. De AEX-index gaf ruim 1 procent prijs, na gisteren 7,3 procent hoger te zijn gesloten.

Commentaar: pagina 7

Interview Wellink: pagina 13

Schinkels Forum: pagina 14

    • Egbert Kalse