Voorkeur Radio, televisie en internet

actualiteiten

Eenvandaag. Strings, bh’s en schoentjes met hakjes voor meisjes van zeven tot negen jaar worden goed verkocht. De jonge meisjes vinden het prachtig. Ouders hebben daardoor moeite om het niet te kopen. Na ontstane commotie hebben sommige winkels het sexy kinderondergoed uit de schappen gehaald. Een reportage over het seksualiseren van de kinderkleding. Ned.1, 18.15-18.40u.

Netwerk. Pleegvader V. misbruikte en verkrachtte jarenlang de jongens die door jeugdzorg aan hem waren toevertrouwd. In december 2007 werd hij tot tien jaar cel en tbs veroordeeld. De betrokken voogdij-instelling, de William Schrikker Groep, erkent voor het eerst volmondig dat zij indertijd heeft gefaald. Hoe kon deze man jarenlang de zorg krijgen over deze kwetsbare kinderen? Ned.2, 20.25-20.55u.

Nova/DenHaag vandaag. Nout Wellink, president van De Nederlandsche Bank, reageert op het rapport van de commissie-De Wit en analyseert de positie van de euro na het noodhulpplan. Voorbeschouwing op een reportage over Tanja Nijmeijer, lid van de Colombiaanse marxistische gevechtsbeweging FARC, en verslag over de onrust binnen de PVV na de uitspraken van Hero Brinkman. Ned.2, 22.15-22.50u.

praatprogramma

De wereld draait door. Muziekoptreden van de Nederlandse jazzdrummer John Engels. Hij heeft nationaal en internationaal voor grote namen gespeeld en ontving meerdere jazz-prijzen. Engels wordt op 13 mei 75 jaar en om dit te vieren maakt hij een tournee langs de Nederlandse podia. Erben Wennemars maakt zijn debuut als tafelheer. Ned.3, 19.30-20.21u.

Moraalridders. Bisschop Gerard de Korte reageert op het onderzoeksvoorstel van Wim Deetman en zijn onderzoeksopzet over het seksueel misbruik in de Nederlandse kerkprovincie van de Katholieke Kerk. Ned.2, 21.15-22.00u.

Pauw & Witteman. Demissionair minister van Buitenlandse Zaken, Maxime Verhagen, over de campagne van het CDA in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen. Ned.1, 23.05-0.00u.

informatief

Koppen XL: Het onderzoek naar een seriemoordenaar. Documentaire over een onderzoek naar seriemoordenaar Peter Tobin in Groot-Brittannië. Tobin sloeg onder meer toe tijdens een muziekfestival, net zoals de Belgische moordenaar Ronald Janssen. Peter Tobin is veroordeeld voor de verkrachting en de moord op drie jonge vrouwen, maar de politie en de mensen die hem hebben gekend vermoeden dat er nog veel meer slachtoffers zijn. Zelf zou Tobin aan een celgenoot hebben verteld dat het er 48 zijn, maar sindsdien hult hij zich in stilzwijgen. Een speciaal opgericht Brits speurdersteam graaft in zijn verleden en hoopt zo z’n volledige criminele loopbaan te reconstrueren. Eén, 21.30-22.05u.

The story of science: Power, proof en passion. Derde deel van een zesdelige serie over de relatie wetenschap-maatschappij. Wetenschapsjournalist Michael Mosley onderzoekt hoe geleerden de diversiteit van het leven op aarde verklaarden en onthult hoe de evolutie is verbonden met de lange, gewelddadige geschiedenis van de planeet. Aandacht voor zee-avonturiers, excentrieke Franse aristocraten, bergbeklimmers, een Victoriaanse uitgever met 12 vingers en een vernederde Duitse meteoroloog. BBC 2, 22.00-23.00u.

De wortel van het kwaad: God als misvatting. Religie is volgens wetenschapper Richard Dawkins de drijfveer van irrationeel gedrag. Geloof bevordert niet-denken en belemmert de open geest die nodig is voor wetenschappelijk onderzoek. Als bewonderaar van Charles Darwin moet Dawkins tot zijn ontzetting constateren dat de evolutieleer steeds meer als gelijkwaardige optie naast het scheppingsverhaal wordt gezien. Dawkins gaat in de New Life Church in Colorado Springs in discussie met dominee Ted Haggard. Ook bezoekt hij Jeruzalem waar zoveel heilige plekken en ook zoveel conflicten zijn. Ned.2, 23.25-0.15u.

drama

Luther. Tweede deel van een donkere, psychologische drama-misdaadserie met in de hoofdrol de briljante politiedetective met privéproblemen John Luther, gespeeld door Idris Elba (Stringer in The Wire). Luther onderzoekt de moord op de ouders van de hoogbegaafde Alice Morgan (Ruth Wilson) en verdenkt al snel de jonge vrouw zelf. BBC 1, 22.00-23.00u.