Verkiezingsfilmpje Verdonk hit op YouTube

Een briljante campagnezet of een regelrechte flater? Hoe dan ook, het verkiezingsfilmpje van Trots op Nederland is een hit op YouTube. Het filmpje is gisteren online gezet en is nu al bijna vijftigduizend keer bekeken.
Ter vergelijking: eerdere campagnefilmpjes van Trots op Nederland, maar ook campagnefilmpjes van andere partijen, werden een paar honderd, maximaal een paar duizend maal bekeken.

Vanwaar het succes? Het filmpje begint in zwart-wit met bombastische muziek. Op de hoek van een typisch Nederlandse straat – rijtjeshuizen, zonnewering naar beneden – loopt een bejaarde vrouw met rollator. Plots verschijnt een opgeschoten jongeman – zwarte jas, petje op – die de handtas van de vrouw meeneemt en wegrent. Dan verschijnt Rita Verdonk, lijsttrekker van Trots op Nederland. „Dit is Nederland” zegt ze terwijl het beeld kleur krijgt. „Het is niet veilig meer op onze straat, bejaarden worden zelfs aangevallen. Afschuwelijk.” In het volgende shot ligt de bejaarde vrouw bloedend op straat. Een  ambulance komt aanrijden, de muziek zwelt, het beeld is weer zwart-wit. De ambulancebroeders worden aangevallen en Verdonk verschijnt weer. „Dit is het Nederland van nu.”
Maar of alle aandacht Rita Verdonk ook electoraal succes zal brengen, is twijfelachtig. De kijkers op YouTube zijn niet echt onder de indruk van de overtuigingskracht van Verdonk of de actiescènes van de acteurs: „tenenkrommend”, „een dieptepunt in de geschiedenis van politieke propaganda” en „belachelijk grappig.” Op de sociale netwerksite Facebook is een speciale pagina aan het filmpje gewijd: „Het nieuwe TON verkiezingsfilmpje is het grappigste wat ik ooit gezien heb.” De groep heeft al meer dan honderd leden. Het filmpje wordt op Facebook gretig rondgestuurd, Twitteraars lachen er hartelijk om.

De grote aandacht voor het verkiezingsfilmpje en de razendsnelle verspreiding via mail, twitter en Facebook geven goed weer wat de mogelijkheden van online campagenvoeren zijn. Al lijkt dit alles zich nu razendsnel tegen Rita Verdonk te keren.

    • Huib Modderkolk