Tanja (FARC) leeft nog

De Nederlandse strijdster in de Colombiaanse guerrillabeweging FARC, Tanja Nijmeijer uit Denekamp, is nog steeds in leven. Hoge Colombiaanse militairen en deserteurs van de rebellengroep zeggen dat Nijmeijer zich schuilhoudt in het zuidoosten van Colombia. Ze werkt er als assistent van rebellenleider en FARC-commandant Mono Jojoy, de hoogste baas van de FARC in het oosten van Colombia.

De 32-jarige afgestudeerde hispanoloog kwam drie jaar geleden voor het eerst in het nieuws. Het Colombiaanse leger had in de jungle beslag gelegd op dagboeken van Nijmeijer. Na deze gebeurtenissen uit juli 2007 liet ze nooit meer wat van zich horen. Het vermoeden bestond dat Nijmeijer door de rebellen was gedood omdat ze in haar inmiddels gepubliceerde dagboeken kritiek levert op de FARC. Uit de documentaire Dichter bij Tanja van filmmaker Leo de Boer die de IKON volgende week uitzendt en het boek Tanja dat later deze week verschijnt van Léon Valencia en Liduine Zumpolle, blijkt dat de FARC-strijder uit Denekamp nog leeft. „Door haar Nederlandse nationaliteit wordt ze door de FARC en ook door haar militaire tegenstanders als een geval apart gezien”, zegt Zumpolle.

Omdat Nijmeijer zich heeft „aangesloten bij een terroristische organisatie” wordt ze samen met 44 andere FARC-leden door de Colombiaanse justitie gezocht. Het OM beschikt over informatie van de FARC waarin gedetailleerd wordt beschreven welke handelingen Nijmeijer heeft verricht. Zij zou explosieven hebben gelegd bij politiebureaus, supermarkten en in stadsbussen in Bogotá. Het zijn daden waar ze een gevangenisstraf tot 20 jaar voor kan krijgen. Bomaanslagen worden Nijmeijer door justitie niet ten laste gelegd. Zumpolle, die in Colombia deserterende FARC-strijders begeleidt, twijfelt er niet aan dat de informatie van de FARC klopt. „Dit is bepaald geen opschepperij.”

    • Marcel Haenen