Spanje gaat bezuinigen

De Spaanse premier José Luis Rodríguez Zapatero zal morgen in het parlement uitleggen welke aanvullende maatregelen zijn regering neemt om haar hoge begrotingstekort sneller terug te dringen. Zijn land staat onder grote Europese druk extra bezuinigingen snel door te voeren.

Dit weekeinde kondigde de Spaanse minister van Financiën al aan dat Madrid de komende twee jaar 15 miljard euro extra wil bezuinigen. Dit bedrag komt bovenop het pakket besparingsmaatregelen van 50 miljard euro dat Madrid eerder bij de EU indiende.

Doel is dat het begrotingstekort dit jaar niet op 9,8, maar op 9,3 procent van het bbp uitkomt, en in 2011 op 6,5 procent in plaats van 7,5.

In een onderhoud dat Zapatero vorige week had met de leider van de rechtse oppositie, Mariano Rajoy, wees hij diens voorstel voor verdere besparingen nog van de hand. Dit weekeinde, tijdens de onderhandelingen over het Europese noodplan voor de euro in Brussel, zag Spanje zich echter alsnog gedwongen tot het nemen van extra maatregelen. Landen als Duitsland en Nederland drongen erop aan, evenals eurocommissaris Olli Rehn (Economische Zaken).

De rente op tienjarige Spaanse staatsobligaties daalde gisteren razendsnel. Was het verschil met de Duitse ‘Bund’ vrijdag nog 177 basispunten, gisteren daalde het tot onder de 100 basispunten. In de loop van vanochtend werd de grens van honderd punten echter weer overschreden.