RBS schikt in oude zaak ABN

Royal Bank of Scotland heeft voor een half miljard dollar (394 miljoen euro) een schikking getroffen met het Amerikaanse ministerie van Justitie in een oude fraudezaak rond ABN Amro. Daarmee komt na ruim zes jaar een eind aan een grootschalig en gedeeltelijk strafrechtelijk onderzoek. De Britten namen drie jaar geleden ABN Amro over, samen met Fortis en Santander.

Eind 2005 kwam aan het licht dat ABN Amro volgens Amerikaanse autoriteiten anti-witwasregels had overtreden en Amerikaanse sancties tegen de vermeende terroristenstaten Iran en Libië had ontdoken. Via de lokale vestiging in New York had de bank onder meer verdachte transacties uit Oost-Europa laten passeren en had ABN Amro dollartransacties voor het kantoor in Dubai gedaan, dat de namen van klanten in Libië en Iran had weggepoetst.

Al in de zomer van 2004 waren Amerikaanse autoriteiten een onderzoek naar deze gang van zaken begonnen, onder meer na meldingen door de interne controledienst van ABN Amro zelf. Niettemin leidden de verdachte transacties tot een eerste boete van 80 miljoen dollar eind december 2005. De zes bestuurders besloten hierop gezamenlijk 1 miljoen euro aan eerder ontvangen bonussen in te leveren.

Toenmalig bestuursvoorzitter Rijkman Groenink en zijn financiële man Tom de Swaan kregen daarnaast een berisping van hun eigen raad van commissarissen. Groenink had in oktober 2004 een intern rapport over de kwestie mogelijk willen verdoezelen – later gaf hij toe dat hij zich in het bijzijn van Amerikaanse advocaten openlijk had afgevraagd of een „kopie” van een eerste „incompleet concept” van dit rapport niet moest worden „vernietigd”.

Vervolgens kreeg ABN Amro enkele ingrijpende beperkingen van de Amerikaanse autoriteiten opgelegd. Zo mocht de bank in afwachting van verbetering van het interne toezicht voorlopig geen overnames in de Verenigde Staten doen. Sindsdien bleven Amerikaanse autoriteiten de zaken die zich in de periode 1997-2004 hadden afgespeeld onderzoeken. Aan dat onderzoek, waarbij het ministerie van Justitie een coördinerende rol speelde, is met de schikking met RBS nu een eind gekomen.