Online muziek via dienst Spotify

Als de onderhandelingen met auteursrechtenorganisatie Buma/Stemra zijn afgerond, zal de Zweedse muziekservice Spotify binnenkort in Nederland beschikbaar zijn. Het is niet zeker of de aangekondigde datum, 18 mei, gehaald wordt, maar er is een Nederlandse vestiging, en de dienst kan gelanceerd worden zodra de licentiedeal met Buma/Stemra rond is. Spotify is een revolutionaire internetdienst die muziektracks ‘streaming’ aanbiedt als een soort virtuele muziekbibliotheek. De Spotify-gebruiker krijgt de liedjes niet als mp3’s in bezit – zoals bij de betaalde downloads van iTunes – maar kan de gewenste nummers elk moment online beluisteren via computer of mobiele telefoon. Een premium-abonnement kost 9,99 euro per maand, en er is een gratis abonnement, met reclame tussen de liedjes. Spotify biedt zo’n 4 miljoen tracks, van artiesten van zowel grote platenmaatschappijen als kleinere maatschappijen, en uit alle genres: klassiek, jazz, wereld, pop. De ‘jukebox’ is niet compleet. Met artiesten als The Beatles, Radiohead en Led Zeppelin heeft Spotify geen overeenkomst kunnen sluiten, en Bob Dylan liet zijn werk recentelijk van de dienst verwijderen.

In maart meldde oprichter Daniel Ek dat Spotify – nu verkrijgbaar in Zweden, Noorwegen, Frankrijk, Spanje, Finland en Groot-Brittannië – inmiddels 360.000 betalende abonnees heeft en dat er ‘geld wordt verdiend’. In april werd een aantal nieuwe mogelijkheden aan de service toegevoegd, zoals een directe verbinding met Facebook en Twitter, dat gebruikers in staat stelt om playlists en informatie te delen, en om de muziek-‘library’ te organiseren. Deze nieuwe dienst wordt beschouwd als een aanval op iTunes van Apple, dat deze service al bood.

Onder artiesten is Spotify niet onomstreden, want de opbrengsten zijn laag. De Britse muzikantenvereniging Basca (British Academy of Songwriters, Composers and Authors) die tweeduizend songschrijvers en artiesten vertegenwoordigt, beklaagde zich vorige maand: voor 1 miljoen ‘streams’ van haar liedje Poker Face ontving Lady Gaga het bedrag van 167 dollar. De Basca riep Spotify op tot meer openheid over het financiële beleid. Tot op heden geeft Spotify aan buitenstaanders geen inzicht in de overeenkomsten met platenmaatschappijen en uitgevers.

    • Hester Carvalho