Merkel schrapt plan verlaging belastingen

De aangekondigde belastingverlagingen in Duitsland, kernstuk uit het coalitieakkoord tussen de regerende christen-democraten en liberalen, zijn voorlopig van de baan.

Bondskanselier Angela Merkel heeft gisteren een streep door die belastingverlagingen gehaald, met als argument dat de eurocrisis andere prioriteiten oplegt: begrotingsdiscipline en inachtneming van de stijgende staatsschuld. „In het beste geval kunnen we een belastingvereenvoudiging doorvoeren. Tot 2013 zijn lastenverlichting en belastingverlaging uitgesloten.”

Merkels coalitiepartner, de liberale vicekanselier en minister van Buitenlandse Zaken Guido Westerwelle – drijvende kracht achter de belastingverlagingen – gaf aan dat hij tot compromissen bereid is. „De speelruimte is er niet groter op geworden.”

Westerwelle doelde op de veranderde machtsverhouding in de Bondsraad, de Duitse senaat. Tot gisteren had de regeringscoalitie daarin een krappe meerderheid. Die is verdwenen na de deelstaatverkiezingen in Noordrijn-Westfalen van zondag, die verloren werden door de christen-democratische CDU en de liberale FDP.

Dat maakt het regeren voor Merkel en Westerwelle aanzienlijker lastiger. Ze moeten nu voor ieder wetsvoorstel compromissen met de oppositie sluiten. Het is vrijwel uitgesloten dat de oppositiepartijen akkoord zullen gaan met de meest omstreden punten uit het regeerakkoord, zoals belastingverlaging.

Merkel heeft het machtswoord gesproken om helderheid te verschaffen. De belastingverlaging heeft tot menig conflict in haar coalitie geleid. Duitsland kan zich volgens veel politici geen belastingverlagingen permitteren. De schulden stijgen al hard genoeg door de krediet- en de eurocrisis.

Het opmerkelijk grote stembusverlies voor Merkels CDU in Noordrijn-Westfalen is in Berlijn hard aangekomen. De machtsbasis van de bondskanselier is aangetast. Noordrijn-Westfalen is qua bevolking de grootste Duitse deelstaat. De premier ervan, Jürgen Rüttgers, wil in functie blijven omdat zijn CDU nipt voor de sociaal-democratische SPD is geëindigd.