Media Israël opnieuw verboden te publiceren

Voor de tweede keer in korte tijd zijn in Israël arrestaties verricht waarover Israëlische media niet mochten berichten. De afgelopen weken werden twee prominente leden uit de Palestijns-Israëlische gemeenschap, mensenrechtenactivist Amir Makhoul en politicus Omar Said, door de Israëlische geheime dienst opgepakt.

Een paar weken geleden werd al bekend dat oud-militair Anat Kamm al maanden huisarrest had omdat zij vertrouwelijke documenten van de legertop gelekt zou hebben naar de krant Ha’aretz. Het publicatieverbod werd na zware druk van mensenrechtenorganisaties en journalisten opgeheven. Gisteren werd ook het publicatieverbod op de arrestatie van Makhoul en Said ingetrokken, nadat Israëlische bloggers over de zaak begonnen te schrijven.

Makhoul en Said worden volgens de Shin Bet, de Israëlische geheime dienst, verdacht van het leggen van contacten met de shi’itische beweging Hezbollah in Libanon, waardoor hen spionage ten laste kan worden gelegd. Palestijnse mensenrechtenorganisaties hebben geprotesteerd tegen de arrestaties en zeggen dat die verdachtmaking niet klopt. Makhoul en Said zijn leiders binnen de Palestijns-Israëlische gemeenschap, die ongeveer 20 procent van de bevolking uitmaakt. Amit Makhoul is voorzitter van Ittijah, een bekende Arabische koepelorganisatie. Omar Said is een leider binnen Balad, een van de Arabische partijen in het Israëlische parlement, de Knesset.

In Israël is sinds de zaak Anat Kamm een debat ontstaan over de publicatieverboden die het ministerie van Justitie naar eigen inzicht kan toepassen.