Leider van seculiere Turkse oppositie weg na seksschandaal

De leider van de streng-seculiere oppositiepartij CHP in Turkije heeft gisteren zijn ontslag moeten indienen onder druk van een seksschandaal. Deniz Baykal (71) was bijna twintig jaar het gezicht van de onverzettelijke en nationalistische oppositie maar moest het veldruimen daags na het verschijnen van een internetfilmpje waarop te zien zou zijn dat hij seks heeft met een partijgenoot.

Baykal beweert dat hij slachtoffer is geworden van een smeercampagne onder regie van de regerende en islamitisch georiënteerde AK-partij. „Dit is een samenzwering”, zei hij gisteren op een persconferentie. Baykal is afgetreden onder druk van zijn partijgenoten. Hij leverde voor zijn beschuldiging geen bewijzen. Zijn val komt op een politiek zeer gevoelig moment nu de CHP strijdt tegen de plannen van de regering om de grondwet te veranderen waardoor de seculiere elite die Baykal vertegenwoordigt nog meer van zijn oude macht zou moeten inleveren.

In de Turkse pers overheerste vanochtend vooral verbazing over de manier waarop Baykal na 18 jaar partijleiderschap het toneel verlaat. Hij overleefde in de afgelopen jaren talloze aanvallen van binnen de partij op zijn positie.

Opgericht door Mustafa Kemal Atatürk, veranderde de CHP de afgelopen decennia nauwelijks zijn nationalistische en seculiere boodschap. Onder Baykal werd de CHP vooral de partij van behoud en verzet tegen de hervormingen die de huidige regering wil doorvoeren om toe te kunnen treden tot de Europese Unie. Onder Baykal presteerde de CHP soms zo slecht dat de partij bij verkiezingen maar net de kiesdrempel haalde. Bij de laatste verkiezingen in 2007 kreeg de CHP 22 procent van de stemmen, tegen 47 procent voor de AK-partij van premier Erdogan.

Kranten in Turkije speculeren dat Baykal slachtoffer is geworden van zijn eigen partijgenoten die vers bloed willen aan de top in een belangrijk verkiezingsjaar. Turkije stemt later dit jaar per referendum over de voorgestelde grondwetswijzigingen en kiest volgend jaar een nieuw parlement.

    • Bram Vermeulen