Langs de Seine wandelen en ruziën op terrassen

DVD hoes Paris nous appartient

dvd

Paris nous appartient

Regie: Jacques Rivette. Met: Betty Schneider, Giani Esposito. € 10,99 **

Jacques Rivette is het lelijke eendje van de Nouvelle Vague. Nooit benaderde hij het succes van zijn vrienden uit kringen van Cahiers du Cinéma: Truffaut, Godard, Chabrol, Rohmer. Zijn debuut Paris nous appartient (Parijs behoort ons toe) uit 1961 is ook een slechte film. De Spaanse muzikant Juan heeft zelfmoord gepleegd, maar de koortsachtige, linkse Amerikaan Philip Kaufman denkt aan een duistere samenzwering: toneelschrijver Gérard is de volgende op de lijst. Studente Anne gaat op onderzoek. Wat is de rol van femme fatale Terry? En de duistere Des Georges?

Maar Rivette biedt geen verhaal, eerder een betoog. Op soirees zitten Parijse intellectuelen pijp rokend nare dingen tegen elkaar te zeggen. Ga toch dansen, denk je. De liefde? „Hou je van mij”, vraagt Gérard. „Zoals Goethe zei...”, begint Anne haar antwoord. Ga toch kussen! En geen wonder dat de acteurs zo vlak spelen: Rivette legt ze onmogelijke boekteksten in de mond.

Wil je een sfeer van paranoia oproepen dan moet er ook iets meer gebeuren dan langs de Seine wandelen en ruzie maken op terrassen. Paris nous appartient bevredigt, maar alleen als onbedoelde parodie op de pompeuze trekjes van de Nouvelle Vague.

Coen van Zwol

    • Coen van Zwol