Kort nieuws Voorpagina

Liberal Democrats blijven ook met Labour in gesprek

Londen, 11 mei. De Britse Liberal Democrats onderhandelen zowel met de Tories als met Labour over de vorming van een coalitieregering. Volgens partijleider Clegg zijn de onderhandelingen in een „kritieke en finale fase”, maar over met wie hij een regering gaat vormen, is nog geen duidelijkheid. Gistermiddag leek de partij af te stevenen op een coalitie met de Conservatieven, tot premier Brown aankondigde te willen aftreden als premier en als partijleider van Labour. Pagina 5

Gifgas in jaren 50 getest in Nederland

Rotterdam, 11 mei. Nederland heeft in de jaren vijftig meer veldproeven gedaan met gifgas dan ooit is bekendgemaakt. Niet alleen werd in 1951 bij Harskamp (Ede) en in 1952 op de Vliehors (Vlieland) zenuwgas verspreid, ook vliegbasis Deelen op de Veluwe is in 1955 en 1956 gebruikt voor proeven met zenuwgas. Verder werden proeven gedaan op een terrein in de Ardennen bij Elsenborn dat België beschikbaar stelde. Dat blijkt uit een studie van het Nederlands Instituut voor Militaire Historie. Pagina 8

Merkel: toch geen belastingverlaging

Berlijn, 11 mei. De aangekondigde belastingverlagingen in Duitsland, kernstuk uit het coalitieakkoord tussen de regerende christen-democraten van Angela Merkel en de liberalen, zijn voorlopig van de baan. „In het beste geval kunnen we een belastingvereenvoudiging doorvoeren. Tot 2013 is belastingverlaging uitgesloten”, aldus Merkel. Pagina 5

Fel protest in Haïti tegen president

Port-au-Prince, 11 mei. De Haïtiaanse politie heeft gisteren hard ingegrepen bij de grootste politieke demonstratie in het land sinds de aardbeving van 12 januari. Ongeveer tweeduizend demonstranten riepen om het aftreden van president Préval. Pagina 4

Filippijnen: Aquino nieuwe president

Manila, 11 mei. Benigno ‘Noynoy’ Aquino III wordt vrijwel zeker de nieuwe president van de Filippijnen. Met viervijfde van de stemmen geteld, heeft hij een grote voorsprong op de nummer twee, Joseph Estrada. Pagina 5

Muizensnuitje verraadt emotie

rotterdam, 11 mei. Muizen die pijn lijden, hebben eenzelfde vertrokken grimas op hun gezicht als mensen. Dat hebben Canadese onderzoekers ontdekt. Nooit eerder was zo’n pijnlijke gezichtsuitdrukking bij dieren gezien. Onderzoekers letten doorgaans op de rug en de oortjes van hun muizen, niet op het gezicht. Pagina 8