Kort nieuws Nederland & Europa

EU besluit in juni over toetredingsoverleg met IJsland

Brussel. Tijdens een EU-top in juni kan besloten worden om toetredingsgesprekken met IJsland te beginnen. De EU-landen moeten het wel eens worden over de vraag of die gesprekken al daadwerkelijk mogen beginnen. Dat zei minister van Buitenlandse Zaken Miguel Angel Moratinos van huidig EU-voorzitter Spanje gisteren in Brussel. In februari adviseerde de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de EU, om de toetredingsonderhandelingen te openen. IJsland ligt echter overhoop met Nederland en Groot-Brittannië over de terugbetaling van de schulden die ontstonden na het faillissement van onder andere de bank Icesave. Maros Sefcovic, de eurocommissaris voor Constitutionele Zaken, zei gisteren „stevige steun” voor het begin van de onderhandelingen te hebben bespeurd bij de lidstaten tijdens overleg in Brussel. Die moeten daar echter alle 27 mee instemmen. IJsland, een eiland met 320.000 bewoners, stond altijd sceptisch tegenover toetreding tot de Europese Unie. Dat veranderde toen de financiële crisis het nationale bankensysteem ruïneerde. Het hoopt al in 2012 te kunnen toetreden omdat het beter is voorbereid dan veel andere kandidaat-lidstaten en al onderdeel uitmaakt van de Europese gemeenschappelijke markt en de Schengenzone voor vrij reizen. (Reuters)

‘Verkoopverbod op artikel kinderarbeid’

BRUSSEL. De strijd tegen kinderarbeid moet worden opgevoerd door zonodig een verkoopverbod in te stellen op artikelen die met kinderarbeid zijn vervaardigd. Dit zei minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken, CDA) gisteren in Brussel tijdens een toespraak in het Europees Parlement. „Kinderarbeid is nog steeds wijdverspreid”, aldus Verhagen. „Meer dan 200 miljoen kinderen doen werk dat de internationale normen voor kinderarbeid overschrijdt. De meesten zijn het slachtoffer van de ergste vormen van kinderarbeid: gedwongen arbeid, slavernij, prostitutie en drugssmokkel.” Omdat de kinderen zelden naar school gaan, lopen ze kans op een levenslange achterstand. Hún kinderen dreigen volgens Verhagen daardoor ook in armoede te belanden. „De handelsmaatregelen kunnen ook een verkoopverbod inhouden op producten die zijn gemaakt met de ergste vormen van kinderarbeid”. (ANP)

EU naar WTO over Chinese heffing

BRUSSEL. De Europese Unie heeft een klacht tegen China ingediend bij de wereldhandelsorganisatie WTO. Europa is het niet eens met de manier waarop China een heffing berekent op schroeven en moertjes uit Europa. Een EU-topambtenaar heeft dat gisteren bekendgemaakt. China bemoeilijkt de import van schroeven en moeren uit de EU door een borgsom te eisen. Op de importprijs moeten handelaren dan heffingen betalen die oplopen tot 24,6 procent van de prijs. De Chinese importheffing was in december ingevoerd. Het was kennelijk een reactie op de verlengde Europese importheffing op schoenen uit China. Europa heft 16,5 procent op de importprijs van de vele schoenen uit China. (ANP)